Vroege Vogels

Akkoord over hormoonverstorende pesticiden

  •  
04-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
spuiten pesticiden hormoonverstorend

© Bron: Pixabay

Een meerderheid van de EU-landen is dinsdag akkoord gegaan met criteria die bepalen welke pesticiden hormonen kunnen ontregelen. Milieu- en consumentenorganisaties stelden in een reactie dat de gezondheid van de Europese bevolking op het tweede plan wordt gezet.
Hormoonverstorende stoffen kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder kanker en onvruchtbaarheid. De VN zien ze als een bedreiging.
Over de criteria wordt al jaren gebakkeleid in Europa. Critici stellen dat de lidstaten zich laten leiden door de belangen van grote chemische bedrijven. Volgens EU-parlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) betekent het ,,beschamende’’ akkoord dat er geen of nauwelijks bestrijdingsmiddelen van de markt hoeven te worden gehaald. Eickhout: " De EU-landen leggen de bewijslast voor hormoon verstorende effecten zo hoog dat de chemische industrie in z’n vuistje lacht. Het Europees Parlement heeft echter nog een mogelijkheid om het voorstel terug naar de tekentafel te sturen. Ik ga er alles aan doen om dat te bewerkstelligen.”
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.