Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Akkoord over hormoonverstorende pesticiden

4 jul 2017
  •  
leestijd 1 minuten
spuiten pesticiden hormoonverstorend

© Bron: Pixabay

Een meerderheid van de EU-landen is dinsdag akkoord gegaan met criteria die bepalen welke pesticiden hormonen kunnen ontregelen. Milieu- en consumentenorganisaties stelden in een reactie dat de gezondheid van de Europese bevolking op het tweede plan wordt gezet.
Hormoonverstorende stoffen kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder kanker en onvruchtbaarheid. De VN zien ze als een bedreiging.
Over de criteria wordt al jaren gebakkeleid in Europa. Critici stellen dat de lidstaten zich laten leiden door de belangen van grote chemische bedrijven. Volgens EU-parlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) betekent het ,,beschamende’’ akkoord dat er geen of nauwelijks bestrijdingsmiddelen van de markt hoeven te worden gehaald. Eickhout: " De EU-landen leggen de bewijslast voor hormoon verstorende effecten zo hoog dat de chemische industrie in z’n vuistje lacht. Het Europees Parlement heeft echter nog een mogelijkheid om het voorstel terug naar de tekentafel te sturen. Ik ga er alles aan doen om dat te bewerkstelligen.”
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar