Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Akkoord over aanpak zwerfafval

  •  
27-10-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
Het ministerie van VROM heeft met de Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG) en ondernemersorganisatie VNO-NCW een akkoord bereikt over de aanpak van zwerfafval. Dat heeft VROM vrijdag laten weten, naar aanleiding van een bericht hierover in De Telegraaf.
Staatssecretaris Pieter van Geel van Milieu heeft het Impulsprogramma zwerfafval voor de periode 2007-2009 deze week naar de Tweede Kamer gestuurd. Heikel punt in het akkoord is de handhaving. De VNG stelt dat dit alleen mogelijk is wanneer de 'bestuurlijke boete' wordt ingesteld. Gemeenten mogen dan zelf boetes opleggen.
Van Geel schrijft aan de Tweede Kamer dat medewerking van de VNG daarvan afhankelijk is. De Raad van State heeft hier inmiddels advies over uitgebracht. Wat dat advies behelst, is nog niet openbaar. De staatssecretaris verwacht echter dat de bestuurlijke boete op zeer korte termijn daadwerkelijk kan worden toegepast.
Voor het impulsprogramma is een bedrag van 48 miljoen beschikbaar. Daarvan neemt het bedrijfsleven 33 miljoen voor zijn rekening, de rijksoverheid 15 miljoen. De VNG heeft aangegeven dat de gemeenten aan het schoonhouden van de buitenruimte jaarlijks al meer dan 300 miljoen euro besteden. Zij wensen dan ook geen extra geld meer aan de maatregelen uit te geven. De vereniging legt het programma volgende maand voor aan de achterban.
De nadruk in het programma ligt op preventie. Dat wil zeggen dat er voorlichtingscampagnes komen om het gedrag van burgers te veranderen. Verder kijken de partijen naar gemeenten die de aanpak van zwerfafval goed geregeld hebben om hier een voorbeeld aan te nemen. Er komen meer afvalbakken en bestaande bakken worden vaker geleegd.
Een voorstel om statiegeld te heffen op blikjes, kleine plastic flesjes en andere verpakkingen haalde het eerder dit jaar niet. Maar zodra mensen blikjes, patatbakjes of papiertjes op straat gooien, kunnen ze op een boete van tientallen euro's rekenen. Gemeenten stellen daarvoor speciale controleurs aan. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.