Op natuureiland Tiengemeten breken mooie tijden aan voor grauwe gors, patrijs, veldleeuwerik en andere bedreigde akkervogels. Natuurmonumenten legt voor deze vogels een akkerreservaat aan waar ze kunnen broeden én voedsel vinden. Dit najaar zaait de natuurorganisatie wintergraan in en volgend voorjaar volgen gierst, spelt en zomertarwe.
Akkervogels, en met name de grauwe gors, hebben het moeilijk in ons land. De landbouw is efficiënter geworden waardoor er steeds minder oogstresten op het veld achterblijven. Ook zijn nog nauwelijks ongebruikte stukjes met kruiden te bekennen zijn. Ooit telde ons land 2000 paartjes broedende grauwe gorzen, nu zijn het minder dan 50.
Door oude graanteelten te herintroduceren hoopt Natuurmonumenten de grauwe gors terug te krijgen. Op de akkers worden namelijk ruim zes meter brede randen met akkerkruiden aangelegd. De eerste jaren zal de vogel het eiland vooral gebruiken als voedselgebied in nazomer en wintermaanden, maar op termijn verwacht Natuurmonumenten ook broedende grauwe gorzen.
Niet alleen de vogels, maar zeker ook de vegetatie profiteren van de aanleg van de akkerranden. Kruiden die nu uiterst zeldzaam zijn en vroeger zo gewoon als akkerogentroost, ruw parelzaad, bolderik en wilde weit, krijgen weer de ruimte. De korenbloem keert terug, net als de akkerboterbloem en misschien zelfs het spiegelklokje. Met de bloemen komen de vlinders, sprinkhanen en wilde bijen.
Dit najaar graaft Natuurmonumenten de bovenlaag (30 cm) af van de stroken grond tussen de percelen en de sloten. Die bovenste laag is immers voedselrijk door de jarenlange bemesting. De gewenste akkeronkruiden prefereren wat armere grond. Omdat er vermoedelijk in de grond geen kiemkrachtige onkruidzaden meer aanwezig zijn door de decennialange bemesting, zaait Natuurmonumenten volgend voorjaar de akkerranden in met een mengsel dat in een Zeeuws akkerreservaat is gewonnen.
Dit najaar zaait de natuurorganisatie wintergraan in en volgend voorjaar volgt de gierst, spelt en zomertarwe. De oogst van deze volledig biologische graanteelt zal niet erg groot zijn. Ook reeën, ganzen en natuurlijk de akkervogels mogen eten wat ze willen. Voor velen de omgekeerde wereld, maar voor Natuurmonumenten juist een bewuste keuze voor de natuur.