Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Airlift tegen blauwalg

  •  
05-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
K5II1421.jpg
Voormalig visser Gerard Manshanden bedacht een even simpele als effectieve manier om blauwalg te bestrijden. In een plas bij het Noord-Hollandse dorpje Ursem plaatste hij een 'airlift'.Door middel van een luchtpomp brengt hij belletjes onderin een buis bij de bodem van de plas. Die belletjes nemen het water in de buis helemaal mee naar het oppervlak waar het weer uit de buis stroomt. Op die manier wordt dus het koude water van de bodem gemend met het warme water aan het oppervlak.
'Met deze airlift wordt het water in de plas continu gemengd. Blauwalg houdt daar niet van', vertelt Manshanden. 'In andere jaren was deze plas altijd de eerste die dicht moets vanwege blauwalgproblemen. Vorig jaar, tijdens het experiment met de airlift, was de Ursemmerplas de laatste plas die op het hoogtepunt van de blauwalgenbloei één dagje dicht moest.'
De oplossing van Manshanden is ook nog eens goedkoop: door middel van een elektrische luchtpomp met een vermogen van 'slechts' 3KW wordt de hele Ursemmerplas van 8 ha tot een diepte tot 14 meter gemengd.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.