Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Afwijkende kleine vuurvlinders

  •  
10-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kleine_vuurvlinder1.jpg
In de eerste helft van oktober kun je bij goed weer de laatste exemplaren van de kleine vuurvlinder nog aantreffen, een prachtige kleine dagvlindersoort die leeft op graslanden. Soms kun je dan een exemplaar zien vliegen met blauwe vlekjes boven de oranje band op de bovenkant van de achtervleugels. Dit is een afwijking die vaker voorkomt en zelfs een eigen naam heeft: de kleurvorm caeruleopunctata . Dit betekent simpelweg ‘blauwe vlekjes’.
Andere afwijkingen
De kleine vuurvlinder heeft echter nog veel meer afwijkende vormen, die je als je goed kijkt ook zelf kunt vinden in je eigen omgeving. Zo is er een vorm met versmolten stippen in de bovenvleugel ( fasciata ), een donkere vorm ( elea ) en een lichte vorm ( cuprinus ). Er is helaas nog onvoldoende bekend over de precieze oorzaken van het voorkomen van afwijkingen.
Op de eerste foto is een vlinder van de caeruleopunctata -vorm te zien en op de tweede foto is deze afwijkende vorm goed te vergelijken met een normaal getekend exemplaar. Op de derde foto is een dier van de vorm fasciata te zien .
Lees meer over afwijkingen in het uiterlijk van vlinders.
Bron: ‘Afwijkende vlinders’ door Albert Vliegenthart (Vlinders 2013-3).
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.