Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Afvalscheiding in Nederland stagneert

  •  
23-07-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_197506.jpg
In 2006 is voor elke inwoner van Nederland gemiddeld 560 kilo ongescheiden afval opgehaald. Deze hoeveelheid is hoger dan in 2005. In het Landelijk Afvalbeleidsplan wordt gestreefd naar een scheidingspercentage van 55, maar vorig jaar werd een percentage van slechts 48% gerealiseerd. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die onlangs werden gepresenteerd.
De populariteit van het afvalscheiden begon in de negentiger jaren van de vorige eeuw met de invoering van de biobak. De realisatie van gemeentelijke milieustraten en -parken zorgde voor betere scheiding van het afval. In 1993 werd nog maar een derde deel van het afval gescheiden, vooral papier en glas. Dit percentage was in 1996 al gestegen naar 45%.
Dat percentage is sinds 1998 nauwelijks nog gestegen, en gaf de laatste jaren zelfs een licht dalende tendens te zien. Met name de hoeveelheid gescheiden opgehaald GFT-afval en oud papier en karton daalde in de afgelopen jaren. Alleen de hoeveelheid ingezameld glas steeg.
Recentelijk bleek uit enquetes dat een groot gedeelte van de bevolking van mening is dat de overheid meer maatregelen moet nemen om het gescheiden inzamelen van afval te stimuleren. Met name kleine plastic flesjes zouden onder een statiegeldregeling moeten vallen of apart moeten worden ingezameld.
Bron: Staatscourant via Milieuloket

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.