Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Afval Loont haalt 5 miljoen kilo afval op

  •  
09-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Eekhoorn_01_robvdw.jpg

© Fotograaf: robvdw

In 2011 is Afval loont van start gegaan in Pijnacker-Nootdorp. In 2013 volgde de gemeente Rotterdam en in maart 2015 is daar de gemeente Barendrecht bijgekomen. In deze drie gemeenten is door Afval loont in totaal maar liefst 5.000.000 kilo gescheiden afval ingezameld. Een mooie mijlpaal, waarvoor Afval loont al haar ‘spaarders’ dankbaar is. 
Samen sparen we de natuur
Voor Afval loont en de spaarders is het inzamelen van de 5 miljoenste kilo een mooie prestatie, maar voor de natuur is dit nog belangrijker. Door het gescheiden inzamelen van het afval, wordt dit afval niet langer verbrand en wordt de uitstoot van CO2 voorkomen. De gescheiden inzameling van 5 miljoen kilo afval bespaart de uitstoot van 12.400 ton CO2. Dit staat gelijk aan de CO2 uitstoot van 1.475 huishoudens in een jaar of de CO2 uitstoot van een auto die 1.640 rondjes om de aarde rijdt.  
Belonen voor afval staat op de kaart
Jørgen van Rijn, initiatiefnemer van Afval loont, is ook verheugd met het inzamelen van de 5 miljoenste kilo. Wat hem betreft is het een bewijs dat gewenst gedrag positief beïnvloed wordt door te belonen. “Ook bij de overheid groeit het besef dat belonen een effectief instrument is om afvalscheiding te stimuleren en zwerfafval te verminderen. Op 1 januari 2016 starten 40 gemeenten de pilots retourpremie. Verenigingen en scholen worden beloond voor inzameling van flesjes en blikjes. Afval loont juicht deze ontwikkeling toe en kan gemeenten faciliteren met een hierop aangepast systeem”, aldus Van Rijn.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.