Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Afspraken voor zoet water

8 sep 2015
  •  
leestijd 1 minuten
IJsselmeer_EelcovanRoden.jpg

© IJsselmeer. Fotograaf: EelcovanRoden

Het IJsselmeer krijgt een buffer van 20 centimeter in het waterpeil waaruit omliggende regio's kunnen putten voor zoet water. Dat is een van de zes afspraken die minister Melanie Schultz (Infrastructuur), regionale bestuurders en andere partijen hebben gemaakt om in de toekomst over voldoende zoet water te beschikken.

Omgaan met water

Het gaat om maatwerk per regio. Zo gaat het Rivierengebied de fruitteelt efficiënter beregenen en worden in Zeeland zoetwatervoorraden aangelegd waaruit in de zomer geput kan worden. In regio's die afhankelijk zijn van regenval zoals het oosten en zuiden moet zuiniger met water worden omgegaan. Verder moet hier via onder meer beekherstel beschikbaar water beter worden vastgehouden.
Investeringen
Voor de maatregelen wordt 150 miljoen euro uit het Deltafonds beschikbaar gesteld, de regio's dragen 215 miljoen bij. De afspraken maken deel uit van het vorig jaar gepresenteerde Deltaplan. Daarin staat dat Nederland de komende dertig jaar ongeveer 20 miljard euro gaat investeren in nieuwe maatregelen om het land te beschermen tegen hoogwater en te zorgen voor voldoende zoet water.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar