Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Afspraken over klimaatbeleid vallen slecht

  •  
28-10-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kolen_02.jpg
Afspraken tussen het kabinet en de energiebedrijven over het uitvoeren van het milieubeleid vallen slecht bij energiebedrijf Eneco, dat het zogeheten sectorakkoord niet steunt.
Eneco noemt het akoord te vrijblijvend, onder meer omdat onvoldoende harde eisen worden gesteld aan de inzet van nieuwe kolencentrales. Het kabinet vindt dat dergelijke centrales zo gebouwd moeten worden, dat ze in de toekomst geschikt te maken zijn voor het afvangen en opslaan van het broeikasgas CO2.
GroenLinks-Tweede Kamerlid Kees Vendrik is boos. Hij diende vorige week een motie in om te wachten met de ondertekening van het akkoord, zodat de Kamer zich erover zou kunnen uitspreken. Over de motie was nog niet gestemd, toen het akkoord dinsdagmorgen werd gesloten. Kees Vendrik deelt de kritiek dat het akkoord veel te vrijblijvend is en de mogelijkheid van kolencentrales zonder CO2-afvang open laat.
Greenpeace vindt dat het kabinet de bouw van nieuwe kolencentrales in feite steunt door subsidie te verstrekken voor afvangen en ondergronds opslaan. ,,Een onbewezen techniek,'' vindt de milieuorganisatie: Het geld kan beter gaan naar schone energie.
Eneco gaat in tegen de meeste andere energiebedrijven. Zelf heeft dit energiebedrijf vooral gas- en warmtekrachtcentrales, en zet het bij duurzame energie vooral in op wind.
In het akkoord worden afspraken gemaakt over windmolens op zee en op land, biomassa, zonne-energie, opvang en opslag van het broeikasgas CO2 bij het opwekken van stroom, het benutten van warmte, infrastructuur en onderzoek. Onderdeel van het akkoord is een concrete agenda, die precies laat zien wanneer welke partijen wat moeten hebben gerealiseerd.
Het sectorakkoord energie werd behalve door minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) namens de overheid ondertekend door minister Jacqueline Cramer (Milieu) en staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer). Namens de bedrijven tekenden EnergieNed en Netbeheer Nederland. Het is één van de sectorakkoorden om de milieudoelen van het kabinet te verwezenlijken.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.