Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Afsluitdijk als eerste energieneutrale snelweg ter wereld

  •  
30-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
afsluitdijk_02.jpg
"Met een wal van zonnepanelen langs de Afsluitdijk wekken we evenveel energie op als de brandstof die de 18.000 auto's verbruiken die er dagelijks overheen rijden. Daarmee maken we de Afsluitdijk de eerste energieneutrale snelweg ter wereld." In het nieuwe digitale magazine Greenzine onthult Wubbo Ockels één van zijn vele groene projecten waaraan hij werkt.
Maatschappelijk verantwoord leven (MVL)
Greenzine is een initiatief van Stibat, de stichting die consumenten informeert over het verantwoord omgaan met lege batterijen en andere recyclebare gebruiksproducten. Het digitale magazine vertelt zijn lezers met veel enthousiasme hoe zij zelf in en rond huis kunnen bijdragen aan een beter milieu. Maatschappelijk Verantwoord Leven (MVL) noemen de makers van Greenzine dat.
Aandacht voor MVL is geen overbodige luxe, vindt ook Wubbo Ockels, de eerste Nederlander in de ruimte. "We zijn het vieste kindje van de klas. Op het gebied van duurzame energie staan we op de 18e plaats in Europa", stelt hij vast. "Van alle energie die we gebruiken, is slecht 6% duurzaam. Het gemiddelde in Europa staat al op 14%. En we staan op de vierde plek in de wereld als het om CO2- uitstoot per persoon gaat. De groengoeroe voorspelt dat de komende vijf jaar veel gaat veranderen. "Consumenten willen meer duurzaamheid en ze hebben macht."
Milieuvriendelijk barbecueën
Greenzine wil bijdragen aan meer aandacht voor duurzaamheid. Met de zomermaanden in het vooruitzicht heeft het eerste nummer VAKANTIE als thema gekregen. Of je nu thuis blijft of de koffers pakt, bewust genieten kan overal. Daarom heeft het blad een groot aantal tips voor het Maatschappelijk Verantwoord Vakantievieren. Zo kun je heel milieuvriendelijk barbecueën op wijngaardstokken of kokosblokjes. Het geurt ook nog eens heerlijk!
Wubbo Ockels vliegt niet meer naar zijn vakantiebestemming. Tegenwoordig gaat hij met de boot weg. "Ja, met de Ecolution. Ik heb 'm net van Groningen naar Hoek van Holland gevaren. Op deze boot wil ik niet alleen vakantie vieren, maar ook wonen. De zonnecellen, windgeneratoren en twee propellers zorgen voor het opwekken van energie. Een dag zeilen levert genoeg energie op om vijf dagen comfortabel te kunnen leven aan boord."
Windmolentje aan je fiets
In Greenzine zijn ook tal van groene hebbedingetjes voor op vakantie op een rij gezet, zoals de kleine krachtpatser Hymini waarmee je je eigen stroom genereert. Het is een klein windmolentje met een oplaadbare batterij die je, keer op keer, kunt opladen door middel van de wind. Eenvoudig te monteren aan je fiets, scooter of gewoon aan je arm. Of de A-solar schoudertas met een moderne print. Op de buitenkant van de tas zit een zonnepaneel met een uitneembare powerbank/accu die automatisch oplaadt in het zonlicht. Is de batterij van je telefoon, iPod, PDA of E-book halverwege de dag leeg? Sluit 'm aan op de powerbank en je hebt weer energie!
Bron: Greenzine

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.