Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Afschot duizenden damherten in Noord-Holland

18 nov 2015
  •  
leestijd 1 minuten
damherten_08.jpg
Boswachters mogen de komende jaren duizenden damherten afschieten in de duingebieden tussen IJmuiden en Den Haag. De provincie Noord-Holland heeft een plan hiervoor goedgekeurd, meldt de Faunabeheereenheid.
In het gebied, dat voor een groot deel uit de Amsterdamse Waterleidingduinen bestaat, leven momenteel ongeveer 3800 damherten. De populatie groeit flink door de geboorte van nieuwe kalveren. Door het afschieten moet de populatie in 2020 zijn teruggebracht tot duizend dieren. De schatting is dat er de eerste tijd duizend damherten per jaar worden gedood. Het vizier wordt eerst gericht op vrouwelijke dieren, om de aanwas te beperken.
Schade en ongelukken
De provincie verwacht eind deze maand ontheffing te verlenen voor de afschot, waartegen nog formeel bezwaar kan worden gemaakt. Het grote aantal damherten zorgt volgens de Faunabeheereenheid voor veel overlast, vooral door herten die buiten het leefgebied komen. Vorig jaar waren er 61 aanrijdingen met damherten. Daarnaast zorgen de dieren voor schade aan landbouwgrond, tuinen en begraafplaatsen. In het gebied zelf neemt het aantal plantensoorten af door het vele grazen.
Sinds 2011 worden maatregelen genomen om de populatie en schade te beheersen. Het plaatsen van hekken, rasters, wildroosters en alleen afschot buiten de leefgebieden blijkt volgens de Faunabeheereenheid onvoldoende effectief. Doodgeschoten damherten gaan naar de poelier om opgegeten te worden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar