Afschot dreigt voor 2400 damherten
• 10-08-2015
• leestijd 2 minuten
'Stuitend', zo noemt de Dierenbescherming het plan van het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam om 2400 van de 3000 damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) af te laten schieten. De damherten zouden voor schade en overlast zorgen in de omgeving en binnen de AWD een bedreiging vormen voor kwetsbare planten. De Dierenbescherming vindt het voorgestelde plan buitenproportioneel en wijst erop dat de overlast in de afgelopen jaren al enorm is teruggebracht. Daarnaast zijn er ook voor eventuele schade aan de natuur alternatieven beschikbaar.
Van 3000 damherten in de AWD nu, naar 600 straks, daar komen de plannen van het college van B&W van Amsterdam op neer. Om dit te realiseren moeten 2400 gezonde dieren worden afgeschoten. Dit onzalige plan is volgens de Dierenbescherming onnodig en zal veel dierenleed tot gevolg hebben. Zowel onder de damherten, die ineens actief bejaagd gaan worden, als onder de overige dieren in het gebied door verstoring dat de uitvoering van dit plan tot gevolg zal hebben. Het mag duidelijk zijn dat de Dierenbescherming tegen dit plan is.
Alternatieven
Als argumenten voor deze drastische ingreep worden schade en overlast in de omgeving van het gebied aangevoerd. Er zijn echter op cruciale plaatsen hekken rond het gebied geplaatst. Sindsdien zijn er aanzienlijk minder problemen. Dat daarnaast een groot aantal herten een effect heeft op de natuur is voor de Dierenbescherming geen argument om zoveel gezonde dieren te doden. Kwetsbare planten zijn bovendien door het toepassen van alternatieven te beschermen. Dat kan bijvoorbeeld door het plaatsen van tijdelijke hekken of aanplanten van prikkelstruiken als duindoorn.
Geen hert meer te zien
Ongeveer een miljoen mensen bezoekt elk jaar het unieke natuurgebied de Amsterdamse Waterleidingduinen. Velen komen speciaal voor de damherten die daar tijdens een wandeling veelvuldig te zien zijn. De dieren zijn namelijk niet erg schuw omdat ze in alle vrijheid in het gebied kunnen leven. Daar komt, als de plannen van het college van B&W van Amsterdam doorgaan, dus snel verandering in. Er blijven dan slechts 600 dieren over die door het 'actieve beheer' (lees jacht) bovendien schuw zijn geworden en zich niet meer aan het publiek zullen laten zien.
Om dit standpunt kracht bij te zetten en afschot te voorkomen start de Dierenbescherming de
petitie ZEGNEE
. De verzamelde handtekeningen worden begin september aangeboden aan de verantwoordelijk wethouder in Amsterdam.
Bron: Dierenbescherming