Al vanaf 12 november bevindt zich een Afrikaanse woestijngrasmus in Polder Gnephoek bij Alphen aan den Rijn. Dit is niet alleen de eerste waarneming van deze zangvogelsoort voor Nederland, maar ook voor heel het noorden van Europa. In vogelaarsjargon: een mega, en dan nog zonder weerga ook.
Het verhaal begint op woensdag 12 november 2014, als Hans Zaal midden in de polders bij Alphen langs een sloot een kleine zangvogel ontdekt. Thuisgekomen determineert hij het geelbruine, tengere bolletje als een Afrikaanse woestijngrasmus. De eerste voor Nederland! De klapper die dit najaar nog nodig had voor vele vogelaars (twitchers). Uit zorg voor een te grote toeloop op particulier terrein echter werd de waarneming slechts in zeer beperkte kring gedeeld.
Foto: Arnoud B van den Berg / Dutch Birding Association
Gaandeweg sijpelen er in minder beperkte kring toch geruchten door over een ‘mogelijke woestijngrasmus ergens bij Alphen aan den Rijn’. Het is inmiddels al dinsdag 25 november als het Vogeldagboek van Adri de Groot melding maakt van de bewuste Afrikaanse woestijngrasmus. Met zeer fraaie foto’s, die aan duidelijkheid niets te wensen overlaten! WhatsApp-berichten, een eerste DBAlert (de waarnemingendienst van de Dutch Birding Association) gevolgd door meerdere, razende telefoons; de beer was los. Maar de vogel was weg… Dat leek in ieder geval opgemaakt te kunnen worden uit het feit dat de vogel de laatste twee dagen niet meer gezien was. Sneu voor vogelend Nederland.