Vroege Vogels

Afrika nog niet verlost van loodhoudende benzine

  •  
28-12-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
156 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_156876.jpg
Optimisme bij de milieutak van de Verenigde Naties, UNEP. Volgens een juichende verklaring van de organisatie is Afrika vanaf vandaag verlost van loodhoudende benzine. Lood mag in Europa al sinds jaren niet meer in autobrandstof zitten. Het zware metaal is uiterst schadelijk voor de gezondheid. In Nederland was in 1990 nog circa de helft van de benzine gelood en 5 jaar later was dat al minder dan 10 procent.
De blijdschap van de UNEP over het uitbannen van loodvrije benzine lijkt echter voorbarig. Zo zullen oliemaatschappijen eerst hun oude loodhoudende voorraden nog op willen maken. Ook is totaal niet duidelijk wat voor soort brandstof er uit de Afrikaanse benzinepompen komt. Zo is Nigeria volgens de VN sinds 2004 ‘geheel loodvrij’ maar in de grote stad als Lagos was slechts een tankstation te vinden dat geïmporteerde loodvrije benzine verkoopt.
Een rondgang in meerdere Afrikaanse landen en steden leert dat men tot in de hoogste regeringskringen niet weet welke soort benzine er verkocht wordt. De VN is intussen onverstoorbaar in haar doelstellingen. In 2008 moet alle gelode benzine wereldwijd zijn uitgebannen. Intussen heeft VN nog een extra zorg: diesel. Volgens de VN ligt het zwavelgehalte van diesel in sommige Afrikaanse landen duizend maal hoger dan in Europa.
Bron: Volkskrant

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.