Vroege Vogels

Afhankelijke huiskraai

  •    •  
13-12-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huiskraai_02.jpg
De huiskraai komt oorspronkelijk uit Azië, en dan vooral in India en andere delen van Zuid-Oost Azië. Deze kraai is afhankelijk van mensen en zijn daarom o.a. veel te zien in havensteden. Hij is ook te bewonderen in Nederland, maar hoe is hij eigenlijk is ons land gekomen?
Ergens in 1994 zijn drie huiskraaien op een boot in Hoek van Holland terecht gekomen. Op 10 april dat jaar zijn ze namelijk voor de eerste keer in Nederland gemeld. Waar vandaan ze zijn gekomen weet niemand zeker.
De huiskraai kan niet zonder hulp van mensen de afstand afleggen die hij heeft gedaan. Om die reden wordt de soort hier als een exoot beschouwd.  Nederland is ook niet het enige land met deze exoten, de huiskraai heeft al bijna 30 andere landen bereikt via een boot.
Later in 1997 zijn twee van deze kraaien gaan broeden in de buurt van Hoek van Holland. Dit was tevens het eerste broedpaar in Europa en ook het eerste broedpaar in een gematigd klimaat.
Ook al lijkt een huiskraai veel op een kauw, hij is iets forser en langgerekter en heeft een meer gehoekte kop en langere snavel. Ook heeft hij een grijze kraag over zijn achterkop, hals en borst.
Bron: vogelbescherming.nl
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.