Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Afhankelijk pimpernelblauwtje

  •  
29-08-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pimpernelblauwtje.jpg
Het zeldzame pimpernelblauwtje is voor z'n voortbestaan indirect afhankelijk van het springstaartje. De rups van het blauwtje laat zich vanuit de waardplant omlaag vallen en hoopt dan meegenomen worden door een moerassteekmier. De rups overwintert in het mierennest en verpopt daar. Maar moerassteekmieren zijn voor hun voedsel weer afhankelijk van springstaartjes: kleine diertjes van een paar mm groot, die in de bodemlaag leven. Geen springstaartjes, geen  pimpernelblauwtjes.
Het is nog niet bekend hoe springstaarten grote oppervlakten kale grond bezetten. Komen ze vanuit de rand het perceel binnen schuiven? Kunnen ze ook het midden bereiken? Hoeveel begroeiing moet aanwezig zijn om vestiging mogelijk te maken? Verloopt de natuurlijke kolonisatie snel of moet eractie ondernomen worden om dit proces te versnellen? De Vlinderstichting doet met een groot aantal andere partijen onderzoek in de Moerputten bij Den Bosch, de enige plek waar het zeldzame pimpernelblauwtje voorkomt.
foto: GvdSchans
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.