Afbrokkelen poolijs heeft niet overal hetzelfde effect
• 14-05-2009
• leestijd 2 minuten
Het mogelijke in zee storten van een deel van het landijs op de Zuidpool leidt in onze regio tot veel minder zeespiegelstijging dan altijd werd aangenomen. In andere regio's is de stijging juist hoger. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Bristol en de TU Delft. Vrijdag verschijnt een artikel hierover in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
Wetenschappers houden al enige tijd rekening met een mogelijke ineenstorting van een deel van het landijs op de Zuidpool onder invloed van klimaatveranderingen. Meer dan dertig jaar lang werd aangenomen dat de stijging overal ter wereld 5 tot 6 meter zou bedragen, maar dat blijkt onwaar. In de regio West-Europa verwachten de onderzoekers een zeespiegelstijging van 3,3 meter, maar bijvoorbeeld aan de kusten van de VS denken ze aan enkele meters meer.
Helemaal nieuw is die kennis niet. Dr. Bert Vermeersen, onderzoeker bij TU Delft: ,,Tot nu toe werd vaak aangenomen dat een mogelijke zeespiegelstijging overal ter wereld even groot zou zijn. Dat is echter onjuist. Dit was overigens al in de 19e eeuw bekend, maar vreemd genoeg was deze kennis wat weggezakt.''
Een van de oorzaken hiervan is de zwaartekracht. Vermeersen: ,,Het (mogelijke) in zee storten van het landijs leidt in de zeeën rond Antarctica tot een daling van de zeespiegel door het wegvallen van de zwaartekracht van het afgesmolten ijs. Op andere plekken op aarde leidt dit fenomeen juist tot een extra stijging van de zeespiegel.''
Ook heeft het Brits-Nederlandse team ontdekt dat er minder ijs zit in de betreffende ijskap dan tot nu toe gedacht werd. Dit hebben de onderzoekers vooral afgeleid uit nieuwe, preciezere satellietmetingen. Deze satellieten meten onder meer de dikte van de ijslaag of kleine variaties in de zwaartekracht die informatie geven over de hoeveelheid ijs die zich boven het zeespiegelniveau bevindt.
Bron: ANP