Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Advies: niet roken en barbecuen in natuurgebieden

  •  
24-06-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_119631.jpg
Diverse brandweerkorpsen adviseren gemeenten een verbod op open vuur in natuurgebieden in te stellen in verband met droogte. Op die manier hoopt de brandweer te voorkomen dat op allerlei plaatsen branden uitbreken.
De brandweer in Midden en Noord-Limburg kwam vrijdag met een dergelijke mededeling aan de gemeenten, en raadde aan daar ook een rookverbod in te voeren. In de regio's Noord en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden en Utrecht gold het advies voor een stookverbod al. De brandweer in Drenthe zei geen aanwijzingen te hebben voor vergroot brandgevaar. ,,Bovendien verwachten we op korte termijn neerslag'', zei een zegsman.
De zorg in Limburg, Gelderland en Utrecht gaat met name uit naar bossen, heidegebieden en andere terreinen met brandbare gewassen. De burgemeesters kunnen een dergelijk verbod afkondigen op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en de Brandveiligheidsverordening. Nederweert heeft inmiddels expliciet laten weten aan het advies gehoor te geven.
Een woordvoerder van de veiligheidsregio Noord en Oost-Gelderland zei dat momenteel het op één na hoogste alarmniveau geldt (code oranje). De gemeenten in de regio luisteren volgens hem goed naar adviezen van de brandweer. De woordvoerder had het overigens niet over een rookverbod, maar een ,,advies om niet te roken''. ,,Als je zegt dat het verboden is, heb je kans dat mensen die toch roken op de hei hun peuk van schrik wegschieten als ze iemand in een uniform zien. Dan ben je nog veel verder van huis.''
Met een fikse onweersbui is het gevaar voor natuurbranden waarschijnlijk niet meteen geweken. Dat is volgens de zegsman pas het geval als het een dag of twee goed regent. De twee Gelderse korpsen en Utrecht voeren verkenningsvluchten uit om eventuele natuurbranden snel op te sporen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.