Vroege Vogels

Adoptiemogelijkheid wilde chimpansee

  •  
21-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Anzac___Gizmo.jpg
Jane Goodall Instituut Nederland introduceert de adoptie van een wilde chimpansee. Via de zogenaamde duo-adoptie kan zowel een wilde chimpansee worden geadopteerd als een soortgenoot in een Afrikaans opvangcentrum. Tot nu toe konden alleen chimps in opvangcentra worden geadopteerd. De giften voor de duo-adoptie worden gebruikt voor de opvang van chimpansees die wees zijn geworden en voor onderzoek naar wilde chimpansees. Op deze manier wordt geprobeerd de chimpansee voor uitsterven te behoeden.

Afname

Rond 1900 leefden in West- en Centraal-Afrika ongeveer een tot twee miljoen chimpansees in het wild. Nu zijn dat er nog maar 200.000 tot 300.000. Het Jane Goodall Instituut doet er daarom alles aan om het huidige aantal chimpansees zoveel mogelijk in stand te houden. Daarbij vormen onderzoek en opvangcentra belangrijke speerpunten.
Onderzoek
Naast de opvang is inzicht in de gezondheid van wilde chimpansees essentieel voor het behoud van deze dieren. Bijvoorbeeld onderzoek naar HIV en stress. Dit lange termijn onderzoek wordt gedaan in Gombe National Park in Tanzania, het onderzoeksgebied van primatologe Jane Goodall.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.