Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vogelzangcursus: ADHD-vogels

24 jun 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Europese kanarie

© Rob Buiter

Met enige regelmaat treden Dick de Vos en Henk Meeuwsen aan in ons programma. Zij proberen ons te leren hoe de verschillende Nederlandse vogels gebekt zijn. De ganzen kwamen al langs, de mezen, de uilen, de kraaien. 
Maar speciaal voor het jubileum heeft Henk Meeuwsen een geheel eigen categorie zangvogels samengesteld: de ADHD-ers! Wie denkt dat Jochem Myjer snel praat, die heeft nog nooit naar de rietzanger geluisterd, of naar de veldleeuwerik, of de Europese kanarie. In onze cursus Vogelzang een aflevering ter ere van onze gast-presentator Jochem Myjer: vogels die een beetje hyper lijken.

Bosrietzanger

De bosrietzanger is niet alleen hyperactief, hij is ook nog eens een meesterimitator. De perfecte Jochem Myjervogel? 

Kleine Karekiet

De kleine karekiet is de metronoom van het riet. In een staccato tempo blijft hij maar doorgaan ...

Veldleeuwerik

Een andere zanger met veel uithoudingsvermogen is de veldleeuwerik. Met onvoorstelbaar veel variatie klimt de veldleeuwerik steeds hoger in de lucht om na een zangvlucht van een minuut of wat in een lange glijvlucht weer naar beneden te zeilen.

Rietzanger

De rietzanger lijkt qua zang wel op de karekiet, maat heeft niet dat strakke ritme. verder is de rietzanger te herkenen aan de regelmatig terugkerende krassende geluidjes.

Europese kanarie

Is de Europese kanarie de ultieme ADHD-er? Zijn zang is zó hoog en zó snel, daar is geen touw aan vast te knopen. 
Adhd-vogels

© Fotografen Vroege Vogels

ADHD?

Tijdens een eerder jubileum van Vroege Vogels (33 1/3, het 'vinyl jubileum') presenteerde kunstenaar Thijs van Vuure zijn project 'What it's like to be a bird'. Daarin liet hij al zien dat vogels alles een factor tien sneller doen dan mensen. Hun hartslag, hun communicatie, hun hele leven gaat in sneltreinvaart. De les van deze ADHD-vogels is dat het met de hyperactiviteit van komiek Jochem Myjer nogal meevalt.
Verslaggever Rob Buiter deed 10 jaar geleden tijdens de uitzending van Vroege Vogels Vinyl een vogel na in het vogelhuisje van Thijs van Vuure. Hij sprak het vertraagd in. Het versnelde resultaat lijkt sprekend op een pimpelmees:

Meer over:

vogelzangcursus

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar