Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Adders massaal op pad met Hemelvaart

  •  
20-05-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
adder_05.jpg
Hemelvaart is traditioneel een dag dat veel mensen op pad gaan in de natuur. Wie daarvoor een heide- of hoogveengebied uitkiest, heeft dit jaar een goede kans om een adder tegen te komen. Deze enige Nederlandse gifslang is op dit moment volop actief, aldus de amfibieën- en reptielenstichting Ravon.
Volgens Ravon is het weer de afgelopen weken ideaal geweest voor de slangen: warm, zonnig en vrij droog. Dat heeft de zeldzame dieren klaarwakker gemaakt. Vooral de addermannetjes leggen grote afstanden af op zoek naar een geschikt vrouwtje om mee te paren. Onderweg zijn ze wat minder schuw dan gewoonlijk en dus zichtbaarder.
Ravon krijgt telefoontjes van natuurliefhebbers, die zich afvragen of het wel veilig is om nu door addergebieden te lopen. Er is volgens een woordvoerster geen enkel risico, als mensen de slangen maar met rust laten. Adders zijn van zichzelf niet agressief of gevaarlijk.
Wie toch een zeer pijnlijke beet heeft opgelopen, moet het gebeten lichaamsdeel laag houden, gaan liggen en medische hulp inroepen. Nooit uitzuigen of insnijden, aldus Ravon. Als pijnstiller mag alleen paracetamol worden gebruikt.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.