Adderpopulaties stabiel maar kwetsbaar
• 14-12-2015
• leestijd 1 minuten
© Fotograaf: Cees50
Het Jaar van de Adder loopt ten einde; maar hoe gaat het nu met de adderpopulatie in Nederland? Over de laatste 20 jaar is de adder stabiel, zoals blijkt uit de gegevens van het Meetnet Reptielen. De achteruitgang heeft echter in de decennia daarvoor reeds plaats gevonden, dit is ook de reden waarom de adder op de Rode Lijst staat.
Foto: Manuela
Sterk afgenomen
Wanneer over een langere periode terugkijken, is te zien dat de adder sterk is afgenomen. In de periode 1850-1989 bezette de soort nog meer dan 200 uurhokken (hokken van 5x5 kilometer), in de periode 2000-2014 nog maar 139. Vooral het feit dat het aantal waarnemingen sterk is toegenomen, maar er vrijwel nooit meer nieuwe uurhokken (her)ontdekt worden, maakt de afname zeer reëel.
Foto: Paulcools
Leefgebieden
Tegenwoordig zijn er twee grote, min of meer aaneengesloten leefgebieden, in Drenthe-Friesland en op de Veluwe (Gelderland). Daarnaast komt de adder voor in een aantal kleinere gebieden in Overijssel, Limburg en Utrecht (recent uitgezette, kleine populatie). De leefgebieden bestaan vooral uit natte heide en hoogveen. In de grote aaneengesloten leefgebieden blijft de adder stabiel, maar in kleine versnipperde leefgebieden heeft de soort het niet makkelijk.
Lees meer op
NatureToday.com