NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Adder jaarrond waargenomen

27 jan 2016
  •  
leestijd 1 minuten
adders_01.jpg

© Fotograaf: hbrummelhuis Fotograaf: ceesvg

In 2015 werd in alle maanden van het jaar een adder waargenomen, zelfs in december. Een primeur! Dat blijkt uit de inmiddels verwerkte data in het Slangenportaal. De adderwaarneming in december werd gedaan in het Meinweggebied in Limburg door Peter Keijsers op 28 december 2015 in het kader van de Natuurkwaliteitsimpuls Nationaal Park De Meinweg.
Zachte winter
De laatste jaren zien we steeds vaker vroege en late waarnemingen in het jaar, ook in de wintermaanden. Maar december is wel heel bijzonder, zeker zo laat in december. Door de zachtere winters en de stijgende temperaturen in najaar en voorjaar zijn adders langer actief en verlaten ze hun winterverblijf ook af en toe in de winter. De trefkans om adders waar te nemen in de winter is klein, maar het is zeker de moeite waard om te gaan kijken bij bekende winterverblijven. De eerste adder voor 2016 is alweer waargenomen, en wel op 10 januari in Drenthe.
Lees meer op NatureToday.com
adder_jankees01
(Fotograaf: jankees01)

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.