NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Activistische eenden

30 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
14516601_1366947253330495_1708114884201335877_n
In Rotterdam willen eenden niet langer dat hun oevers gebruikt worden als dumpplaats voor broodresten. Ontwerperscollectief Pink Pony Express geeft eenden een activistische 'stem' middels een matrixbord.
Overvoeren eenden
Het is een onderwerp wat regelmatig terugkeert: het in de stad overvoeren van eenden met brood. Is dit nou slecht voor ze of niet? Feit is dat het teveel aan brood dat langs oevers gedumpt wordt, ongedierte aantrekt als ratten en niet ten goede komt van de waterkwaliteit. In Rotterdam zijn verbodsborden opgehangen door de gemeente om brooddump te voorkomen en mensen te wijzen op het ongedierte dat erop af komt.
Pink Pony Express
Maar volgens ontwerperscollectief Pink Pony Express spreken de borden niet direct tot de verbeelding. Zij willen de eenden zelf een stem geven. Via een matrixbord communiceren de eenden nu direct met buurtbewoners. Ludieke teksten als 'Kwak geen brood in de sloot!' of 'De eend zijn brood is de ander zijn dood!" spreken de overtreder direct aan. Volgens André de Baerdemaeker van Bureau Stadsnatuur Rotterdam is het probleem niet zozeer het voeren van een beetje brood maar meer de grote hoeveelheden brood die soms gedumpt worden langs het water.
Pink Pony Express houdt zich al langer bezig met ons restbrood. In 2013 ontwierpen zij in de Kolenkitbuurt in Amsterdam een speciale broodvergister die oud brood omzet in biogas. Een goed alternatief voor de broodrestanten waarmee deze omgezet kunnen worden in energie.

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.