Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Activisten van 'Kappen met Kolen' eisen einde aan kolen

  •  
03-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
270 keer bekeken
  •  
die-in_tata

© Kappen met kolen

Actievoerders van Kappen met Kolen protesteren maandag bij de ingang van Tata Steel in IJmuiden. De actiegroep wil dat de fabriek zo snel mogelijk stopt met het gebruik van kolen en kondigde aan een zogeheten 'die-in' te houden door als 'lijken' op de grond te gaan liggen. De actie kwam afgelopen weekend in het nieuws na het uitlekken van appjes uit een Whatsappgroep van een deel-ondernemingsraad van Tata.

Uitlatingen over activisten

Vicevoorzitter Gerrit Idema van de centrale ondernemingsraad zei volgens de krant: "Gelijk de oven in dan gaat het niet stinken." Een ander lid van de ondernemingsraad voegde toe: "Arbeit macht Frei wou ik erbij zetten als hint." Een ander or-lid schreef: "Hebben wij die kist nog ergens liggen die we hebben gebruikt met de stakingen? Kunnen we ze gelijk wegdragen", met toevoeging van smiley's en een plaatje van een lijkkist.

Spijt

Tata Steel Nederland-topman Hans van den Berg noemde de uitlatingen dit weekeinde volstrekt onacceptabel en kwetsend. Hij liet weten dat de zaak wordt onderzocht en dat daarna wordt bekeken welke maatregelen genomen moeten worden. Gerrit Idema, vicevoorzitter van de centrale ondernemingsraad, betuigde spijt. Hij gaf onder meer aan dat zijn reactie voortkwam uit teleurstelling en emotie. "Als één van de grondleggers van het Groen Staal-plan van Tata voel ik me teleurgesteld over het feit dat ik niet bij machte ben om onder andere Extinction Rebellion en andere zeer kritische dan wel milieu-actiegroepen niet kan overtuigen dat we hetzelfde willen als waar jullie voor strijden. Namelijk een CO2-vrij Tata Steel en zo spoedig mogelijk kappen met kolen."

Boodschap aan de overheid

Peter Jamin van Kappen met Kolen zegt dat de actie maandag eigenlijk een boodschap aan de overheid is. De actievoerders zijn er volgens hem niet op uit om Tata-medewerkers het leven zuur te maken. "Wij hopen van harte dat ze na eventuele sluiting van Tata in een schonere omgeving zullen wonen en schoner werk zullen vinden."

Niet geïntimideerd

De activisten laten weten dat ze zich door de uitspraken niet laten intimideren. “We rekenen erop dat de aanwezige politie ons beschermt tegen eventuele agressie van Tata-personeel,”aldus de woordvoerder. “We snappen dat mensen zich zorgen maken over hun baan, maar als de overheid de fabriek sluit, moet er uiteraard een fatsoenlijk sociaal plan voor de werknemers komen.” Uit recent onderzoek van Urgenda is bovendien gebleken dat het grootste deel van het personeel zonder probleem nieuw werk kan vinden, met name in de energietransitie.

Eisen

De actievoerders eisen dat Kooksfabrieken 1 en 2, waar steenkool tot kooks wordt verwerkt, zo snel mogelijk worden gesloten en dat er wordt gestopt met de opslag, het transport en het gebruik van kolen. "De kooksinstallaties zijn al tientallen jaren afgeschreven en voldoen op geen enkele wijze aan geldende milieu-, veiligheids- en gezondheidsvoorschriften. We gaan door met deze acties tot de overheid stopt met deze waanzin en het gebruik van kolen volledig beëindigt."

Bron: ANP, Kappen met Kolen

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.