Actievoerders klimaattop krijgen schadevergoeding
• 30-08-2012
• leestijd 2 minuten
De Deense rechtbank heeft schadevergoeding toegekend aan de vier Greenpeace-medewerkers, waaronder de Nederlander Joris Thijssen. Drie jaar geleden, tijdens de klimaattop in Kopenhagen in 2009, moesten zij drie weken in een Deense cel vanwege een geweldloos protest.
Schadevergoeding
Greenpeace had de Deense rechter om schadevergoeding gevraagd, omdat de straf bestond uit twee weken voorwaardelijk. In tegenstelling tot de straf zaten de vier actievoerders echter drie weken in de cel. Drie van de actievoerders kregen een schadevergoeding van 18.800 Deense kronen. Thijssen, die een dag minder vastzat, 18.100 kronen, ongeveer 2400 euro.
Geweldloos
‘Deze schadevergoeding betekent gerechtigheid', stelt Joris Thijssen, nu campagnedirecteur bij Greenpeace. 'Het was enorm frustrerend om drie weken opgesloten te zitten enkel en alleen omdat ik via een geweldloos probeerde om de politiek leiders in de wereld aan te sporen tot actie. Ik ben blij dat de rechter nu ook oordeelt dat het voorarrest niet in verhouding stond tot onze daden.’
Spandoeken
Greenpeace slaagde er in december 2009 in om tijdens het staatsdiner met regeringsleiders in Kopenhagen politici duidelijk te maken dat een beter klimaatakkoord nodig is. Op de rode loper lieten twee in gala geklede actievoerders een spandoek zien met de tekst: ‘Politicians Talk, leaders Act’. Zij werden onmiddellijk gearresteerd. De Nederlander Thijssen een dag later. Allen zaten ze tot in het nieuwe jaar vast.
Nog steeds klimaatcrisis
Ruim drie jaar later is de klimaatcrisis nog altijd gaande. 'Het probleem van klimaatverandering woekert ondertussen door, dat zie je alleen al aan de recorddroogte in Amerika. Politieke leiders strijden om de macht in Nederland maar zeggen niets, maar dan ook niets over dit enorme probleem', aldus Thijssen. Thijssen, die bij eerdere verkiezingen meermalen probeerde om als Minister van Milieu bij paleis Huis ten Bosch binnen te komen, vindt het een gemiste kans. ‘Het klimaat is minder concreet dan de hypotheekrenteaftrek of de euro, maar biedt kansen om op een duurzame manier uit de crisis te komen. Als we nu investeren in een groene economie, winnen we zowel banen als het klimaat.'
Bron: Greenpeace