Vroege Vogels

Actievoerders Greenpeace voeren actie bij hoofdkantoor Nuon

  •  
20-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-NIETHERGEBRUIKEN

© Bron: ANP JOHN GUNDLACH

Een twintigtal leden van Greenpeace voeren actie bij het hoofdkantoor van energiebedrijf Nuon in Amsterdam. De actievoerders hangen een spandoek op met de boodschap 'Nuoff, sluit die kolencentrale'. Vijf actievoerders hebben zich opgesloten in een glazen vergaderruimte. 
Het doel van de actie is om Nuon zover te krijgen dat het bedrijf de enige kolencentrale, de Hemwegcentrale in Amsterdam, gaat sluiten. Eerder heeft het energiebedrijf al aangegeven de centrale vervroegd te willen sluiten in 2020. Het bedrijf wil alleen niet opdraaien voor de kosten, en wil daarvoor gecompenseerd worden door de overheid. Nuon schat dat sluiting over drie jaar 55 miljoen euro kost; 10 tot 15 miljoen euro voor de ontmanteling, de rest voor een goed sociaal plan om de medewerkers om te scholen en aan nieuw werk te helpen. 
Greenpeace vindt Nuon zelf verantwoordelijkheid moet nemen. De milieuorganisatie stelt dat de kolencentrale 'jaarlijks alleen al voor 90 miljoen euro aan gezondheidsschade veroorzaakt' en daarnaast bijdraagt aan klimaatverandering door de hoge CO2-uitstoot. De actievoerders zeggen dat ze niet vertrekken voordat het energiebedrijf met ze in gesprek gaat over het sluiten van de Hemwegcentrale.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.