Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Actievoerders Greenpeace voeren actie bij hoofdkantoor Nuon

20 jul 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-NIETHERGEBRUIKEN

© Bron: ANP JOHN GUNDLACH

Een twintigtal leden van Greenpeace voeren actie bij het hoofdkantoor van energiebedrijf Nuon in Amsterdam. De actievoerders hangen een spandoek op met de boodschap 'Nuoff, sluit die kolencentrale'. Vijf actievoerders hebben zich opgesloten in een glazen vergaderruimte. 
Het doel van de actie is om Nuon zover te krijgen dat het bedrijf de enige kolencentrale, de Hemwegcentrale in Amsterdam, gaat sluiten. Eerder heeft het energiebedrijf al aangegeven de centrale vervroegd te willen sluiten in 2020. Het bedrijf wil alleen niet opdraaien voor de kosten, en wil daarvoor gecompenseerd worden door de overheid. Nuon schat dat sluiting over drie jaar 55 miljoen euro kost; 10 tot 15 miljoen euro voor de ontmanteling, de rest voor een goed sociaal plan om de medewerkers om te scholen en aan nieuw werk te helpen. 
Greenpeace vindt Nuon zelf verantwoordelijkheid moet nemen. De milieuorganisatie stelt dat de kolencentrale 'jaarlijks alleen al voor 90 miljoen euro aan gezondheidsschade veroorzaakt' en daarnaast bijdraagt aan klimaatverandering door de hoge CO2-uitstoot. De actievoerders zeggen dat ze niet vertrekken voordat het energiebedrijf met ze in gesprek gaat over het sluiten van de Hemwegcentrale.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar