“Acties tegen dierenleed Zuid-Hollandse circussen”_12_08_2010
• 12-08-2010
• leestijd 2 minuten
De Partij voor de Dieren Zuid-Holland is geschokt over het grote aantal circussen met wilde dieren in de provincie en kondigt opnieuw acties aan. In april werden bij diverse circussen met wilde dieren al flyers uitgedeeld en sindsdien is een aantal gemeentes aangeschreven met het verzoek om inspecties uit te voeren naar het dierenwelzijn van de circusdieren. Deze maand is opnieuw actie gevoerd in Scheveningen en vervolgacties staan gepland in Noordwijkerhout en Rotterdam.
Vanuit onderzoek in opdracht van het Ministerie van Landbouw is sinds jaar en dag bekend dat het circusleven bij wilde dieren, maar ook bij paarden tot veel dierenleed leidt. De oorzaken hiervoor zijn talrijk zoals de onmogelijkheid voor de dieren om natuurlijk gedrag te vertonen, verveling, gebrek aan beweging, ruimtegebrek bij de huisvesting en de frequente, langdurige transportsituaties, zoals blijkt uit het onderzoeksrapport van de Universiteit Wageningen. Tevens blijkt de voedingstoestand bij 66% van de wilde dieren ondermaats te zijn en blijken zieke dieren vaak geen adequate verzorging te krijgen. Ook worden vaak zeer dieronvriendelijke trainingsmethodes toegepast.
“Het is onbegrijpelijk dat deze vorm van dieren houden in Nederland nog langer getolereerd wordt en dat zoveel gemeentes meewerken aan het verstrekken van vergunningen voor dit soort vermaak met wilde dieren. Circussen die in eigen land inmiddels niet meer welkom zijn, krijgen in Nederland zonder problemen voet aan de grond. Er vindt vaak geen enkele controle op het dierenwelzijn plaats, iets waartoe de gemeente verplicht is bij het afgeven van een vergunning”, aldus een woordvoerder van de Partij voor de Dieren.
Om aan het dierenleed en het optreden van wilde dieren in circussen definitief een einde te maken, zijn diverse gemeentes, waaronder Amsterdam en Heemskerk, inmiddels overgestapt op een nieuwe werkwijze, waarbij circussen zonder wilde dieren voorrang krijgen bij vergunningaanvragen en actief door de gemeente worden uitgenodigd.
“Deze gemeentes hebben hierin een belangrijke voorbeeldfunctie. Hopelijk vindt deze koers navolging in de Zuid-Hollandse gemeenten, die dieronvriendelijke circussen helaas nog steeds toelaten. Wilde dieren behoren in een natuurlijke omgeving te verblijven, temidden van natuurlijke populaties en niet in een circus onder dwang kunstjes te doen. Wij roepen het publiek dan ook op om deze circussen te vermijden,” aldus de partijwoordvoerder.