Actie tegen nieuwe kolencentrale van E.ON in Antwerpen
• 10-11-2008
• leestijd 2 minuten
Actievoerders van Greenpeace in de haven van Antwerpen roepen E.ON op af te zien van de bouw van een nieuwe kolencentrale. Het Duitse energiebedrijf wil minstens acht nieuwe kolencentrales bouwen in Europa.Greenpeace demonstreerde vrijdag op het terrein in de Antwerpse haven waar een nieuwe kolencentrale van E.ON dreigt te komen. Meer dan tachtig actievoerders plaatsten er duizenden windmolentjes en vormden een menselijke ketting.
Greenpeace maakt de keuze van de Vlaamse overheid zichtbaar: een vervuilende kolencentrale bouwen of investeren in schone energie. Actievoerders brengen vrijdagmiddag een bezoek aan de Vlaamse minister-president Peeters en hem vragen om geen nieuwe kolencentrale toe te laten.
Het Duitse energiebedrijf E.ON wil, net als in Rotterdam, een nieuwe kolencentrale bouwen in de haven van Antwerpen. Deze centrale zou een vermogen hebben van 1.100 MW en ongeveer 6 miljoen ton CO2 per jaar uitstoten. Dat is bijna net zoveel als de uitstoot van 2 miljoen auto’s!
Ook in Nederland kolenplannen
Ook in Nederland investeert E.ON in een kolencentrale. Afgelopen maand voerde Greenpeace actie bij het kantoor van E.ON in Eindhoven. Actievoerders legden uit protest tegen de nieuwe kolencentrale in Rotterdam een grote berg kolen voor de deur en zetten het gebouw in de rook. Greenpeace wil dat het bedrijf zijn kolenplannen naar de prullenbak verwijst en het geld steekt in schone vormen van energie uit bijvoorbeeld wind, zon en waterkracht.
Actievoerders van Greenpeace plaatsen kleine windmolentjes in de haven van Antwerpen op de plek waar het Duitse energiebedrijf E.ON een nieuwe kolencentrale wil bouwen.
Quit coal-tour
Dit najaar touren de Greenpeace-schepen Rainbow Warrior II en Arctic Sunrise door Europa om te protesteren tegen het gebruik van kolen. De reis eindigt in Polen waar in december in Poznan een internationale klimaatconferentie wordt gehouden. Het uitbannen van kolengestookte energiecentrales kan een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van het klimaatprobleem. Het Energy [R]evolution Scenario van Greenpeace laat zien dat dat mogelijk is wanneer we inzetten op duurzame energiebronnen en efficiënter energiegebruik.