Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Actie tegen Formule 1, bloeiende veldkers, bomenguerilla, de fenolijn en overige onderwerpen

  •  
27-02-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
noordvoort

© fotograaf:Gert-Jan Overpelt

Actie tegen rijden over het strand

Er lijkt steeds minder begrip te zijn voor het besluit van de gemeentes Noordwijk en nu ook Zandvoort om tijdens de Formule 1 in mei van dit jaar het vervoer van de de teams over het strand te laten plaatvsinden. Nog maar een jaar geleden riepen beide gemeentes een stuk strand van drie kilometer lengte uit tot beschermd strandreservaat: Noordvoort. Noordvoort moet een rustgebied zijn voor o.a. broedvogels en zeehonden. Er komen steeds meer natuurorganisaties in actie tegen het besluit, en online is een petitie gestart, die al ruim 40.000 keer is ondertekend.

Bomenguerilla

Bomen zijn emotie, zo blijkt als ergens oude bomen tegen de vlakte worden gehaald. Maar bomen kunnen ook een protestmiddel zijn, ontdekte de Tilburgse imker Marcel Horck. Met een vrijwillige 'bomenguerilla' plant hij struiken tegen parkeerplaatsen en wilgen tegen distributiecentra. 
Bomen planten

© Rob Buiter

150 miljoen jaar oude botten

Hij was nog groter dan de bekende T-Rex: de Diplodocus ofwel de langnekdinosaurus. Het Oertijdmuseum in Boxtel heeft de hand weten te leggen op een tweede exemplaar, dat de meest complete Diplodocus gaat worden - als ie straks in elkaar zit - die tot nu toe gevonden is. Binnenkort worden de 150 miljoen jaar oude botten door vrijwilligers schoongemaakt en geprepareerd. Een werk dat nog wel een aantal jaren zal duren, maar op een tijdperk van 150 miljoen jaar maken die paar jaar natuurlijk niet uit.

Buiten bloeit de veldkers

Lang hoef je er niet voor te zoeken: de veldkers is een weliswaar klein plantje, maar komt overal in Nederland voor. En je vindt het tussen de stoeptegels, dus let op zodra je de voordeur uitgaat. Kleine groene blaadjes met een wiit bloemetje bovenin, niet groter dan een paar miliimeter. Sinds een tijdje komt in Nederland naast de inheemse kleine veldkers ook de Aziatische veldkers voor, inderdaad een exoot. Maar geen invasieve, dat wil zeggen dat ie de inheemse soort niet verdringt. Sterker nog, de kans is groot dat je beide soorten gebroederlijk naast elkaar aantreft.
kleine veldkers en aziatische veldkers_HR

Links de inheemse kleine veldkers, rechts de Aziatische variant

© Vroege Vogels

Fenolijn 035-6711338

Overvliegende kraanvogels, zingende boomleeuweriken, trekkende padden en een hoop voorjaarsbloeiers luiden deze week de meteorologische lente in op onze fenolijn. Verder ook de winnaar van de eerste Frater Willibrordus Prijs, Hans Gartner is weer te horen, met een mooie nieuwe waarneming.

Luister zondag naar een selectie van de eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.

Bomen lekken boomschuim

Juist als het regent kom je in het bos een vreemd natuurverschijnsel tegen: boomschuim. In de verte lijkt het net sneeuw. Het valt op dat het alleen op bomen zit. En als je goed kijkt lijkt het wel te borrelen. Boomschuim is uiteindelijk niets meer en niets minder dan regenwater dat op zijn weg naar beneden langs de stam van de boom allerlei stoffen opneemt. Zoals eiwitten uit algen aan de kust tot grote schuimvlokken op het strand worden opgeklopt, zo vormen de stoffen in het regenwater ook schuim. In de reportage vertelt Jan den Ouden over dit natuurverschijnsel. Hij is deskundige op het gebied van bosbeheer en bosecologie en als universitair docent verbonden aan de leerstoelgroep Bosecologie en bosbeheer van de Wageningen Universiteit. 

Klimaatzaak tegen de luchtvaart

Een Britse rechter heeft donderdag een streep gezet door uitbreidingsplannen van ‘Heathrow’, een van de grootste luchthavens ter wereld. Bijzonder is dat de zaak is aangespannen door milieuorganisaties en bewoners. Volgens de rechter stroken de plannen niet met het eigen klimaatbeleid van de Britse regering en ook het ‘Akkoord van Parijs’. Milieuorganisaties in Nederland kijken nu wat dit gaat betekenen voor de uitbreidingsplannen van Schiphol en luchthaven Lelystad. Er gaan al stemmen op om een ook een luchtvaart rechtszaak hier te beginnen. In Vroege Vogels een gesprek met directeur van Urgenda Marjan Minnesma, die tot drie keer toe een klimaatrechtszaak heeft gewonnen van de Nederlandse staat.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.