Vroege Vogels

Actie tegen bomenkap Oosterpark

  •  
29-08-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
oosterpark2.jpg
Het Oosterpark is een geliefd park in Amsterdam-Oost. Jaarlijks bezoeken ruim een miljoen mensen deze groene oase in de stad. Van origine een negentiende eeuws Engels landschapspark ontworpen door de landschapsarchitect Leonard Springer. Een open park met waterpartijen en mooie doorkijkjes. 
Verdubbeling Oosterpark
Sinds 2011 zijn er plannen om de bebouwing aan de noordzijde onderdeel van het park te maken. Deze bebouwing is nu nog van het park afgeschermd door hekken en verhogingen in het terrein. In het nieuwe plan breidt het park zich uit tot rondom deze gebouwen, waardoor deze in het park komen te liggen. Door deze 'verdubbeling'van het Oosterpark zal de oppervlakte van het park een stuk groter worden. De keerzijde is dat veel bomen gekapt moeten worden en dat de uitvoering van dit project miljoenen gaat kosten. 
Evenementen
Jaarlijks vinden in het Oosterpark verschillende grote en kleine evenementen plaats, zoals de herinnering van ons slavernijverleden bij Keti-Koti, hiphopfestival Appelsap en kamperende buurtbewoners op de Buurtcamping. Het park heeft onder enkele van deze evenementen flink te leiden. Ook buurtbewoners en parkgebruikers ondervinden in sommige gevallen veel hinder.
Actiegroep
Het evenementenbeleid van stadsdeel Oost, de geplande bomenkap en de verspilling van geld stuit bij veel bewoners op weerstand. Zij hebben zich sinds enige tijd verenigd in een actiegroep en proberen de plannen van de gemeente op allerlei manieren te vertragen of af te wentelen. 
Actie
In september begint de eerste fase van de grote verbouwing en zullen er 302 bomen gekapt gaan worden van de in totaal 1800 bomen in het park. Zondag 31 augustus verzameld de actiegroep ´Omsingeling Oosterpark´ zich bij de Hortas Botanicus om gezamelijk naar het park te wandelen in een protestmars.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.