Vroege Vogels

Actie tankstations Shell gerechtvaardigd

  •  
10-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
greenpeace_81.jpg
Het gerechtshof in Den Haag oordeelt vandaag dat de actie van Greenpeace Nederland, waarbij in september 2012 zeventig tankstations van Shell werden geblokkeerd, was gerechtvaardigd. De achttien actievoerders die voor de rechter stonden hebben geen strafbare feiten gepleegd en verdienen dus ook geen straf, zo werd vandaag opnieuw in een hoger beroep bevestigd. De actie was zorgvuldig uitgevoerd, met oog op de veiligheid van omstanders, en was volgens het hof gelegitimeerd gelet op de grote belangen die op het spel staan: de toekomst van het kwetsbare Noordpoolgebied.
Bescherming van de Noordpool
Tientallen actievoerders van Greenpeace blokkeerden in september 2012 meer dan zeventig tankstations van Shell door de vulpistolen aan elkaar te binden. Ze deden dit voor de bescherming van de Noordpool. Shell ziet in de smeltende ijskap een kans om toegang te krijgen tot olievoorraden bij de Noordpool. De kans op een olieramp door lekkage in het onherbergzame gebied is echter groot. Adequate middelen om in het Noordpoolgebied een olielek te stoppen of op te ruimen zijn niet voor handen. Greenpeace wil dat het gebied wordt uitgeroepen tot natuurreservaat, net zoals de Zuidpool die al sinds 1998 beschermd wordt.
'Contact met de natuur volledig kwijt'
Bijna twee jaar later is Shell nog altijd bereid een olieramp te riskeren om onze olieverslaving te stillen. Dat is ontoelaatbaar. Greenpeace zal blijven strijden voor bescherming van dit unieke natuurgebied. ‘Zolang Shell doorgaat met het uitknijpen van de aarde blijf ik hiertegen protesteren’, zegt Caco Verhees, een van de actievoerders. ‘Shell is het contact met de natuur volledig kwijt, en zoals de Indiase denker Jiddu Krishnamurti zei: “Als je het contact met de natuur verliest, verlies je het contact met de mensheid.” Het is helemaal niet nodig de natuur te vernietigen voor energie: zon en wind is overal beschikbaar.’
Bron: Greenpeace
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.