Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Actie PvdD tegen landbouwgif in Houten

  •  
06-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
landbouwgif_-_pvdd.jpg

© Foto: Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren voert donderdag 8 mei actie tegen landdbouwgif in de gemeente Houten. De fruitboomgaarden in deze gemeente worden veelvuldig bespoten met chemische bestrijdingsmiddelen. Dat is gevaarlijk voor de gezondheid van omwonenden en passanten. Kamerlid Esther Ouwehand roept daarom samen met Corinne Cornelisse, nr. 2 op de Europese kandidatenlijst van de Partij voor de Dieren, een van de beroemde Houtense fietspaden symbolisch uit tot gifvrije route. De actie is onderdeel van een landelijke campagne waarmee de PvdD de schijnwerper zet op gifgevaarlijke plekken, zoals in de bollenteelt en fruitteelt. Na Gelderland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord- en Zuid Holland is nu Utrecht aan de beurt.

Veiligheidsnorm niet gehandhaafd

Houten laat zich erop voorstaan een echte fietsgemeente te zijn. Mensen die een fietstochtje maken in en rond Houten lopen echter het risico gifdampen in te ademen van de fruitgaarden die pal aan de fietspaden liggen. In de fruitteelt wordt veel landbouwgif gebruikt dat mensen behoorlijk ziek kan maken. Mensen die in de buurt wonen van de boomgaarden maken zich zorgen over hun gezondheid. Die zorgen zijn terecht, concludeerde de Gezondheidsraad in een recent rapport. De verwaaiing en verneveling van dat landbouwgif kan risico’s opleveren voor omwonenden en passanten, zegt de Gezondheidsraad. Hoewel er volgens het bestemmingsplan van Houten een afstand van 50 meter moet zitten tussen woningen en fruitteelt, wordt deze veiligheidsnorm niet gehandhaafd. Een aantal bewoners van Houten wordt daardoor elke dag in hun tuin blootgesteld aan giftige bestrijdingsmiddelen.

Ernstige ziektes

Bestrijdingsmiddelen kunnen ernstige ziektes veroorzaken, zoals vruchtbaarheidsstoornissen, verschillende vormen van kanker en aandoeningen van het zenuwstelsel. Met name kinderen en zwangere vrouwen lopen gevaar, omdat (ongeboren) kinderen extra gevoelig zijn voor de toxische stoffen. De Partij voor de Dieren vindt daarom dat de regering ervoor moet zorgen dat de gevaarlijkste gifstoffen snel van de markt gaan en dat er ruim afstand wordt gehouden tussen de gifspuit en plekken waar mensen wonen of kinderen fietsen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.