Actie Greenpeace tegen palmolietanker op Noordzee
• 27-12-2008
• leestijd 2 minuten
Greenpeace heeft op volle zee actie gevoerd tegen de palmolietanker Isola Corallo met bestemming Rotterdam. Actievoerders schilderden vanuit rubberboten de tekst 'Palm oil destroys forests and climate' op de romp van de tanker.
Greenpeace heeft op volle zee actie gevoerd tegen de palmolietanker Isola Corallo met bestemming Rotterdam. Hierbij werd het Greenpeace-schip de Rainbow Warrior ingezet. Actievoerders schilderden vanuit rubberboten de tekst 'Palm oil destroys forests and climate' op de romp van de tanker.
De palmolie is afkomstig van het bedrijf Sinar Mas, de grootste palmolieproducent van Indonesië. Voor de teelt van palmolie verwoest het bedrijf op grote schaal Indonesische bossen. Sinar Mas levert aan multinationals als Nestlé, Unilever, Pizza Hut en Burger King.
Greenpeace vindt dat deze Europese afnemers niet langer palmolie uit bosgebieden moeten gebruiken. Er moet een einde komen aan de uitbreiding van palmolieplantages in bosgebieden.
Sinar Mas weigert verwoesting oerbos te staken
Zes weken geleden blokkeerden actievoerders van Greenpeace ditzelfde schip in de haven van het Indonesische Dumai. In de weken daarna heeft Greenpeace gesprekken gevoerd met Sinar Mas, maar het bedrijf weigert de verwoesting van oerbos te staken.
Sinar Mas kapt in kwetsbare veenbossen op Sumatra en Kalimantan. Nadat de kostbare houtsoorten zijn weggekapt, wordt de rest platgebrand om ruimte te maken voor plantages met palmolie. Op Papoea heeft het bedrijf uitbreidingsplannen voor palmolieplantages die een gebied beslaan groter dan de helft van Nederland.
'Wat Sinar Mas in Indonesië doet is pure roofbouw. En door deze palmolie te importeren werken wij in Nederland mee aan de verwoesting van de laatste bossen', zegt Suzanne Kröger, campagneleider bossen bij Greenpeace Nederland. 'Bedrijven als Nestlé en Burger King hebben hun ogen hier tot nu toe voor gesloten. Deze Europese afnemers moeten hun contracten met Sinar Mas zo snel mogelijk verbreken.'
Indonesië in razend tempo ontbost
De ontbossing in Indonesië gaat in een razend tempo. Dit bedreigt niet alleen unieke plant- en diersoorten, maar is ook een ramp voor het klimaat. Met name het omhakken van koolstofrijke veenbossen voor de aanleg van palmolieplantages brengt een enorme broeikasgasuitstoot teweeg. Door deze ontbossing behoort Indonesië tot de landen met de grootste uitstoot van broeikasgassen ter wereld.
Tijdens de klimaattop in Poznan afgelopen week pleitten diverse landen voor de invoering van een internationaal bossenfonds dat landen geld geeft voor het behoud van hun bossen. Indonesië hoopt te profiteren van deze internationale financiële steun. Vooralsnog jaagt het land de ontbossing in eigen land echter alleen maar aan: de overheid kent miljoenen hectaren bos toe aan de palmolie-industrie.