Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Actie Greenpeace tegen giftig Dell

  •  
14-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
greenpeace_dell.jpg
Actievoerders van Greenpeace confronteren Dell voor het Nederlandse hoofdkantoor met de vervuiling die de producent veroorzaakt in Azië en Afrika. Een enorme 3D-tekening voor het kantoor in Amsterdam brengt giftig elektronica-afval in beeld. Dell beloofde om eind 2009 de gevaarlijkste stoffen uit zijn apparaten te halen, maar kwam kortgeleden op deze belofte terug.
Greenpeace trof elektronica van Dell aan in ontwikkelingslanden zoals Ghana, waar het voor veel vervuiling en gezondheidsproblemen zorgt. Afgedankte apparaten uit het Westen worden daar op primitieve schrootmarkten gesloopt. ''Het is schandalig dat Dell weigert werk te maken van het uitbannen van de ergste gifstoffen, pvc en broomhoudende vlamvertragers'', zegt Kim Schoppink, campagneleider groene elektronica van Greenpeace Nederland. ''Willens en wetens stelt Dell mensen in arme landen dagelijks bloot aan dit gif en vervuilt hun leefomgeving.''
Concurrenten van Dell laten zien dat het al goed mogelijk is om zonder gif te produceren. De computers van Apple zijn helemaal gifvrij. Ook HP produceerde een laptop die nagenoeg vrij is van deze gifstoffen en presenteerde vorige week twee nieuwe laptops en een desktop zonder pvc en broomhoudende vlamvertragers. Dell gebruikt voor sommige laptops inmiddels minder gif, maar verkoopt nog geen enkele computer die helemaal gifvrij is.
Dit jaar buigt de Europese Unie zich over het gebruik van gif in elektronica. Greenpeace wil dat pvc en broomhoudende vlamvertragers door deze wetgeving verboden gaan worden in elektronica. Verschillende producenten, waaronder Acer, steunen zo'n verbod. Greenpeace wil dat ook Dell zich er publiekelijk hard voor maakt.
Greenpeace voert al jaren campagne voor het vergroenen van de hele elektronica-industrie. Bedrijven moeten gifvrije producten gaan maken en deze inzamelen en op een goede manier verwerken. Zo kan voorkomen worden dat de apparaten op afvalbergen in ontwikkelingslanden belanden, waar ze enorme milieu- en gezondheidsproblemen veroorzaken.
Bron: Greenpeace

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor