Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Actie geëist tegen Franse weidevogeljacht

16 nov 2018
  •  
leestijd 1 minuten
grutto

© Rob Buiter

Nederlandse politici in het Europees Parlement willen dat Brussel actie onderneemt tegen de Franse jacht op beschermde weidevogels. In het noordwesten van Frankrijk wordt gejaagd op wulpen en gevreesd wordt dat de Fransen de jacht op grutto’s vanaf 2020 weer toestaan.

Boze reacties

“Bezorgd en woest”, is Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA). Haar VVD-collega Jan Huitema: “Dit kan toch niet waar zijn? Terwijl Nederlandse en Belgische boeren en natuurorganisaties de grutto en wulp beschermen.”

Jacht

Op grutto’s mocht in Frankrijk de afgelopen tien jaar niet worden geschoten, maar het verbod is nu met slechts een jaar verlengd. Gevreesd wordt dat de jacht op ‘de koning van de weide’ wordt heropend. Pierik wijst erop dat “provincies met vele miljoenen euro’s Europese steun hebben gewerkt aan weidevogelbeheer. Niet alleen in Nederland, ook in Vlaanderen en andere lidstaten.”
EU-landen zijn verplicht kwetsbare vogelsoorten te beschermen. De Franse jacht is volgens de CDA-politica “in flagrante tegenspraak” met Europese doelstellingen. “Grootschalige afschot van de grutto zou het toppunt zijn en ernstige grensoverschrijdende effecten hebben.”
Bron: ANP

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.