Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Actie 'Bomen voor Koeien' al na week groot succes

  •  
16-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Bomen voor koeien

© foto: Henny Radstaak

De actie 'Bomen voor Koeien', die Vroege Vogels samen met de Stichting wAarde vorige week (14 augustus) nieuw leven heeft ingeblazen, is een groot succes! Achttien jaar geleden begon deze actie om te zorgen dat koeien in de wei meer schaduw krijgen. In 10 jaar tijd zijn er toen 100.000 bomen aangeplant en daarna stopte de actie.
Maar naar aanleiding van het warme en droge weer deze zomer kregen we weer zoveel reacties van luisteraars die zich zorgen maken over al die koeien die in de brandende zon staan. Daarom is vorige week de actie “Bomen voor Koeien” opnieuw gestart. 
Thomas van Slobbe van de Stichting wAarde meldt dat na de uitzending van vorige week, binnen een week dus, al meer dan 2483 nieuwe certificaten zijn verkocht. Voor elk certificaat wordt een boom aangeplant. Overigens niet alleen voor koeien, ook paarden, pony's en schapen hebben behoefte aan schaduw. 
Dat het werkt, blijkt bijvoorbeeld bij Teun Rutgers in Vaassen, één van de boeren van de vorige actie 'Bomen voor Koeien'. In 2002 werden bij hem in het weiland 10 eiken aangeplant. De koeien die hij heeft, Lakenvelders, vinden daar op zonnige dagen voldoende schaduw.
Certificaten
De certificaten kosten € 10,- per stuk.
Elk certificaat maakt de aanplant van één boompje mogelijk. Daarbij gelden de volgende vijf regels:
  • bomen en struiken van inheemse herkomst; 
  • passend in het landschap;
  • deels aanplant van jong 'bosplantsoen', deels oudere boompjes;
  • per locatie een goede balans tussen het aantal boompjes en het aantal koeien;
  • aanplant in of langs weilanden, zodanig dat de boompjes goede schaduwplekken voor het grazende vee opleveren
Zelf meedoen ?
Je kunt je bestelling – met daarbij het aantal gewenste certificaten - doorgeven via info@waarde.nl.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Laluus
Laluus20 aug. 2018 - 13:19

Kon Teun Rutgers in Vaassen, één van de boeren van de vorige actie 'Bomen voor Koeien', in 2002 niet zelf wat boompjes planten op zijn land? Er werden toen kennelijk bij hem in het weiland 10 eiken aangeplant. 'De koeien die hij heeft, Lakenvelders, vinden daar op zonnige dagen voldoende schaduw'. Hoe was het daarvoor dan? En dankzij wie? Is het niet een tikkeltje eigenaardig wanneer een boer zijn verantwoordelijkheid niet neemt, de burger vervolgens wordt opgeroepen om voor 10 Euro een boom te laten planten? Bomen planten t.b.v. je dieren zijn bedrijfskosten die je kunt aftrekken van de belasting.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.