Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Actie: Bomen voor Koeien

  •  
10-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
792 keer bekeken
  •  
Koeien in de wei

© koeien - fotograaf: Jeanet1

Vroeger stonden in bijna ieder weiland heggen, bosjes en grote bomen. Tegenwoordig zie je vaak alleen nog kale grasvlaktes, begrensd door prikkeldraad of sloten. Het vee staat verschrikkelijk te puffen in de hete zon of zonder bescherming in de striemende regen. Zeker de afgelopen weken maakten veel mensen zich zorgen over de koeien die in de brandende zon stonden. 
De campagne
Maar nu is er de campagne Bomen voor Koeien. Met als doel: een kleurrijk en diervriendelijk landschap, met luwteplaatsen, schaduwbomen, heggen, poelen en ecologisch beheerde slootranden. Het is een voortzetting van de actie die startte op 28 mei 2000 op initiatief van Stichting wAarde , Vroege Vogels en LandschappenNL. Er zijn toen ruim 100.000  bomen aangeplant. "De koeien op de hete, kale vlakten was gewoon niet om aan te zien en door de klimaatverandering zullen er nog vaker van die droge periodes komen," zegt Thomas van Slobbe van Stichting wAarde. "Daarom kunt u nu weer certificaten bestellen."
Certificaten 
De certificaten kosten € 10,- per stuk. 
Elk certificaat maakt de aanplant van één boompje mogelijk. Daarbij gelden de volgende vijf regels:
  • bomen en struiken van inheemse herkomst; 
  • passend in het landschap;
  • deels aanplant van jong 'bosplantsoen', deels oudere boompjes;
  • per locatie een goede balans tussen het aantal boompjes en het aantal koeien;
  • aanplant in of langs weilanden, zodanig dat de boompjes goede schaduwplekken voor het grazende vee opleveren
Zelf meedoen?
Je kunt je bestelling – met daarbij het aantal gewenste certificaten - doorgeven via  info@waarde.nl .
Dan ontvang je van Stichting wAarde een bevestiging en een factuur. 
Vervolgens zoekt de stichting geschikte plantlocaties en planten zij de boompjes.
Verslag
Na afloop van het plantseizoen - in april volgend jaar – ontvang je van Stichting wAarde een uitgebreid verslag over de boompjes die, dankzij jou en alle andere deelnemers, zijn aangeplant. 
Certificaat bomen voor koeien

© bron: Stichting wAarde

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

gerjal
gerjal14 aug. 2018 - 12:37

Er zijn gelukkig ook boeren die bij erg warm en zonnig weer de koeien 's nachts in de weide laten en overdag op stal houden. Verdient meer navolging lijkt mij, en dan ook voor het jongvee. Want ook koeien en schapen kunnen ernstige brandwonden oplopen door de zon.

GKempenaar
GKempenaar13 aug. 2018 - 20:57

Als ik zeker wist dat het geld ook daadwerkelijk aan bomen in de wei besteed zou worden zou ik zo 10 bomen willen schenken. Ook ik erger me al jaren aan de monoweides in Nederland. Er bloeien weinig bloemen, geen schaduwplek voor de dieren. Ik begrijp niet dat als je leeft van wat dieren opbrengen je dan als boer niet uit jezelf al voor schaduwplekken zorgt. Een paar jaar geleden was ik op wandelvakantie in Oostenrijk. Iedere weide waar ik voorbij liep stond vol bloemen. Langs de kanten en vaak ook in het midden van de weide stonden oude bomen waar koeien lekker lagen te herkauwen. Waarom kan dit niet in Nederland? Blijkbaar moet de politiek (Partij voor de dieren?) hiermee aan de slag. De meeste boeren doen dit namelijk nog steeds niet uit zichzelf om het welzijn van hun dieren te vergroten.

Robert56
Robert5613 aug. 2018 - 15:12

Ik heb wel eens getracht om 3 bomen weg te geven aan boeren zodat de koeien in de schaduw konden liggen. Niet gelukt want boeren vonden het maar vervelend want dan gingen de koeien altijd op dezelfde plaats liggen zeiden ze. En dan zouden ze ziekten verspreiden en/of uierontsteking krijgen enz. enz. en het was lastig met maaien. De actie maar afgeblazen want we konden ze gewoon niet kwijt.

1 Reactie
maro
maro13 aug. 2018 - 16:18

droevig, die tegenwerking! Het moet gewoon verplicht worden. Vroeger hadden de koeien toch altijd een bosje waar ze in de schaduw konden staan?! Dat moet terug komen. Wat een onzin dat ze altijd daar gaan liggen; ja natuurlijk als ze schaduw zoeken en dat is inderdaad 'altijd' als je zo'n lange periode van 'hitte' meemaakt als deze zomer.

bomendromer
bomendromer13 aug. 2018 - 14:41

Hoeveel jaar geleden was er niet een aktie 'bomen voor koeien'? Ik zag nooit een boom verschijnen na mijn donaties. Inderdaad; wat wordt er rondgesleurd met kalfjes en  nu die gruwelijke hitte waar de van kalfjes beroofde koeien in moeten staan.. En inderdaad; zet een paar wilgentakken in de grond, zorg dat ze niet uitdrogen en je hebt binnen een paar jaar een stel schitterende ruisende bomen. (eigen ervaring ) Verder ben ik van mening dat er veel minder vlees en ook veel minder zuivel geconsumeerd moet worden.

tinyvdmeer
tinyvdmeer13 aug. 2018 - 14:03

De enkele bomen/struiken die nu nog in weilanden staan en schaduw geven aan koeien en/of schapen worden door de weidevogelwacht beschouwd als niet gewenst omdat ze in de polder fungeren als uitkijkpost/hinderlaag voor predatoren. Zij pleiten voor het verwijderen van die bomen om de openheid binnen de kerngebieden te kunnen garanderen ter bescherming van weidevogels... Tegenstrijdige belangen dus. Eerst maar eens tot overeenstemming komen voordat er wordt geplant en daarna weer gerooid.

1 Reactie
maro
maro13 aug. 2018 - 16:21

ben het met u eens! Ook dat is onzin en tegenstrijdig. Allebei vóór de natuur, maar de belangen verschillen.... Roofvogels horen ook bij de natuur, dus dat is een kul reden. Er wordt veel te veel ingegrepen in wat NATUUR is. Onbegrijpelijk al die 'eigen belangetjes' en dus tegenwerking.

Wim Kannegieter
Wim Kannegieter12 aug. 2018 - 16:48

Volgens mij horen we gewoon een wettelijk kader te hebben waarin omschreven staat hoe dieren behoren gehouden te worden. Daarnaast is het voor boeren natuurlijk zaak om de eigen “productiemiddelen” goed te verzorgen. Dat hoort gewoon bij hun ondernemerschap. Ik ben dus van mening dat dit een volkomen kromme actie is. DE beheerstaak van de ondernemer wordt overgenomen. Met een eerder commentaar ben ik het overigens hartstochtelijk eens. Laat boeren in de uiterwaarden of bij knotwilgenlaantjes gewoon een paar flinke takken afsnijden. Zet ze in de grond langs het weiland en Viola........een/twee jaar later heb je wilgenbosjes c.q. Bomen.  Dit lijkt een soort aflaat voor mensen met gewetenswroeging.

nancy112@xs4all.nl
nancy112@xs4all.nl12 aug. 2018 - 12:42

Ik ben het helemaal eens met de vorige schrijvers !!

leeuwin58
leeuwin5812 aug. 2018 - 11:12

Net zoals je honden niet in een gloeiend hete auto achter mag laten, zou er dus ook een wet moeten komen voor het verplicht zorgen van beschutting voor dieren in een wei. En ook voor het vervoer van dieren in de hitte en kou. Over dat laatste hoor je niet vaak iets. Tijdens een zeer koude periode dit jaar kantelde er een vrachtwagen me zeer jonge kalfjes. Die kwamen uit Ierland als ik me niet vergis en moesten naar Groningen. Het was heel erg om te zien. En ik vraag me dus ook af waarom die kalfjes naar Groningen moeten om daar blijkbaar op te groeien tot ze geslacht kunnen worden. Waarom wordt daar nu ook niet eens iets aan gedaan. En dat leuren met dieren, verschrikkelijk. En wat die bomen betreft, ik ga wel doneren als ik weet welke boeren hier aan mee werken, want veel boeren willen dit helemaal niet omdat bomen in een wei hinderlijk zijn bij het maaien. Je zult ook niet zomaar ergens 1 boom moeten zetten, het zal een soort bosje moeten worden waar ze tussen kunnen gaan staan.

berten
berten12 aug. 2018 - 10:05

Jaren geleden heb ik hieraan al meegedaan. Het is schandelijk dat de boeren niet één boom planten. Een wilg is in een jaar al beschutting. En die kosten niets. Eén tak in de grond, volgend jaar een boom(pje).Van die vorige actie heb ik nooit meer iets gehoord. Ik doe wéér mee en hoop op betere resultaten.Erna Glazener v

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.