Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Achter slot en grendel

  •  
14-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
rolfblog.JPG
Om negen uur ’s avonds gaat de deur op slot. Tot morgenochtend zeven uur beslaat mijn leefruimte zes vierkante meter, die ik deel met mijn celgenoot. Heel gezellig, ware het niet dat hij altijd ontzettend vroeg gaat slapen. Door de tralies zien we het industriegebied van Nuuk, de hoofdstad van Groenland.
Zo’n tweehonderd kilmeter hiervandaan heeft het olieplatform van Cairn zijn proefboringen op zee hervat. Dit jaar is Cairn Energy nog het enige energiebedrijf dat nieuwe oliebronnen in het kwetsbare Noordpoolgebied zoekt. Maar als ze hun gang kunnen gaan, volgen bedrijven als Shell en BP. Diepzee boringen in dit gebied zijn risicovol: als het misgaat, zoals vorig jaar in de Golf van Mexico, is het in dit ijzige gebied onmogelijk op te ruimen.
Dagenlang hebben we de boringen tegen weten te houden met protestacties op en rond het boorplatform. Ook vroegen we herhaaldelijk aan Cairn hoe het een mogelijke olieramp zou aanpakken. Omdat het bedrijf geen noodplan liet zien, besloten we het zelf te gaan halen. Als zo’n plan bestaat, dan zou het zéker op het boorplatform moeten zijn.
Met zeventien anderen beklom ik op vorige week het enorme boorplatform. Aan alle medewerkers van Cairn die we tegenkwamen vroegen we naar het calamiteitenplan, maar niemand kon ons vertellen of zo’n noodplan bestond en waar het was. Na een paar uur arriveerde de politie, die ons per helikopter naar een Groenlandse cel bracht. Daar zitten we nu al een week. Het is raar om ineens helemaal niks meer te kunnen doen, terwijl mijn hoofd volzit met actie-ideeën en campagnewerk. Om onszelf bezig te houden verzinnen we quizzen, en ik ben inmiddels tafelvoetbalkampioen van onze groep (de bewakers hebben al veel langer kunnen oefenen, die zijn echt niet te verslaan)
Cairn heeft de proefboringen inmiddels voortgezet, maar het verzet tegen de diepzeeboringen groeit. Het Groenlandse parlement begint zich zorgen te maken over de tonnen giftige chemicaliën die bij het boren in zee belanden. Ook zijn er zorgen over de gevolgen van een mogelijke olieramp voor de visserij, de belangrijkste economische activiteit van Groenland. Een olielek zal vissen onmogelijk maken.
Toch mag Cairn vooralsnog doorgaan met haar roekeloze boringen. Terwijl achttien actievoerders in de Groenlandse gevangenis zitten, wordt het in gevaar brengen van één van de laatste ongerepte natuurgebieden op aarde geen duimbreed in de weg gelegd. Dat zijn frustrerende gedachten, als je vanwege vreedzaam protest achter de tralies bent beland.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor