Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Acht supers schrappen konijn wegens dierenleed

  •  
14-12-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
'Welzijnskooi' konijn

© Een 'Welzijnskooi'. Bron: Wakker Dier

Acht Nederlandse supermarkten bieden geen konijnenvlees meer aan. Dat heeft de dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier vastgesteld, die het kerstassortiment van achttien supermarktketens heeft uitgeplozen. Het konijnenleed is ook deze acht supers te gortig.
Wakker Dier bracht vorig jaar een rapport uit over de ellende van de konijnen in de vee-industrie. Niet alleen zijn er nu acht gestopt met konijnenvlees, zes andere supers hebben in ieder geval gekozen voor konijnen die het iets minder beroerd hebben gehad, door een leven in ruimere kooien.
In 2015 was Boni de enige die geen konijn verkocht. Nu sluiten Coop, Deen, Dekamarkt, Dirk, Spar en Vomar zich hierbij aan. Aldi en Plus zijn dat volgend jaar van plan, zegt Wakker Dier.

Hoe leven konijnen in de vee-industrie?

Traditionele kooi
In Nederland bestaan geen traditionele kooien meer, maar vrijwel alle geïmporteerde konijnen leven wel in een traditionele kooi. In deze kooien leven konijnen op draadgaas met minder ruimte dan een A4-tje per konijn (17 tot 22 dieren per m2). Ze kunnen niet huppelen, niet rechtop zitten en niet uitgestrekt liggen. De konijnen lijden aan gewrichtspijnen en het draadgaas veroorzaakt pijn aan hun pootjes. Er is veel afwijkend gedrag zoals knagen aan het gaas en een enorm hoge sterfte: één op de vijf à zes konijnen haalt de slachtleeftijd niet. Konijnenvlees uit deze kooien is deze Kerst nog enkel te koop bij Plus (uit Frankrijk) en Jan Linders (uit China). Plus heeft al toegezegd volgend jaar helemaal te stoppen met konijn. Jan Linders blijft het Chinees kooikonijn vooralsnog verkopen.
Zogenaamde ‘welzijnskooi’
Bijna alle Nederlandse kooien zijn de zogenaamde ‘welzijnskooi’. Deze kooien geven de dieren iets meer ruimte (14 tot 17 dieren per m2), ze kunnen rechtop zitten, er is een blokje hout of wat stro aanwezig en er is een plateau voor de moederkonijnen zodat ze zich even aan hun jongen kunnen onttrekken. De vroegtijdige sterfte in deze welzijnskooien is bijna even hoog. Supermarkten Boon, Poiesz, MCD en Hoogvliet schakelden alle vier om van traditionele kooi naar konijn uit Nederlandse kooien.
‘Park’ en ‘First Class’ konijn
De volgende stap in huisvestingsystemen zijn het ‘Parksysteem’ en het ‘First Class’ systeem uit Hongarije. Beide houderijsystemen geven het konijn iets meer ruimte en meer afleiding, maar verdienen nog geen één Beter Leven ster. Het Parksysteem houdt zo’n twaalf konijnen op een vierkante meter in een hok zonder dak, maar de konijnenmoeders leven in de hierboven beschreven welzijnskooi. Bij het First Class systeem krijgen de moederkonijnen meer ruimte. Deze konijnen worden deze Kerst verkocht door Albert Heijn (First Class uit Hongarije), Aldi, Emté, Jumbo en Lidl (Parksysteem uit Nederland of Frankrijk). Aldi heeft inmiddels aangegeven helemaal te stoppen met konijn, Jumbo geeft aan volgend jaar aan het welzijn van de moederkonijnen te willen werken.
Konijn met één Beter Leven ster
Het Beter Leven Keurmerk één ster van de Dierenbescherming stelt eisen aan de huisvesting van zowel de vleeskonijnen als de moederkonijnen. Ze hebben meer ruimte, worden in grotere groepen gehouden, de roostervloer is van plastic, ze krijgen wortels en een liksteen en daglicht in de stal. De moederkonijnen hebben stro. Op dit moment is er geen enkele konijnenhouder meer die aan dit keurmerk voldoet. Supermarkt Plus en Jan Linders verkopen deze Kerst nog een laatste voorraad van dit konijn.
Bron: ANP en Wakker Dier

Meer over:

konijn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.