Vroege Vogels

Acht miljoen varkens krijgen schonere lucht

  •  
04-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
varkensneus

© Bron: pixabay

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat de luchtkwaliteit in Nederlandse varkensstallen controleren. De organisatie gaat grenzen stellen aan de toelaatbare hoeveelheid ammoniak en koolstofdioxide in de lucht in de stal. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat nu zo’n 50 procent van de varkens lijdt aan oog- en/of longaandoeningen door de vervuilde lucht.

Ongezond stalklimaat

De NVWA en dierenwelzijnsorganisatie Varkens in Nood zijn al enige jaren in gesprek over de ongezonde lucht waar varkens in moeten leven. Uit onderzoek van Wageiningen University & Research komt naar voren dat ongeveer de helft van de varkens lijdt onder de slechte lucht in de stal. Reden voor de NVWA om actie te ondernemen. Deze maand wordt begonnen met inspecties van varkensstallen.
Uit een eerste onderzoek bleek dat 20 tot 30 procent van de stallen niet voldoet aan de nieuwe normen. De controles van de NVWA dwingen varkensboeren met verouderde stallen en een slecht stalklimaat om snel serieuze verbeteringen door te voeren. Deze ontwikkeling kan zo bijdragen aan een versnelling van de sanering binnen de sector. Als de controles op luchtkwaliteit effectief zijn, betekent dit voor acht miljoen varkens een enorme verbetering.
Bron: Varkens in Nood
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

betgemeline5
betgemeline519 jan. 2018 - 20:09

Het leed van deze dieren zul je toch maar op je geweten hebben, hetzij als fokker, hetzij als  slachter, hetzij als vleeseter.   

Anonymous
Anonymous10 jan. 2018 - 16:18

Eindelijk! Hartstikke goed!

WillemdeWolf
WillemdeWolf5 jan. 2018 - 15:36

Het wordt tijd!  Ik vermoed dat het getal van 8 miljoen varkens een relatief getal is? Zijn dat de varkens die nu in stinkende stallen leven. Is dit een getal op jaarbasis? Dan wordt het getal uiteindelijk veel groter... Ik neem aan dat de maatregel een duurzame is?

babohj
babohj5 jan. 2018 - 15:18

Eindelijk !!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.