Vroege Vogels

ABP voert duurzame beleggingen op, natuurorganisaties kritisch

  •  
01-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
duurzaamheid windmolen zonnepanelen

© Bron: Pixabay

Pensioenfonds ABP heeft vorig jaar circa 5,7 miljard euro meer belegd in duurzame ontwikkelingsdoelen. Ook in hernieuwbare energie werd meer geld gestoken, waarmee het ambtenarenfonds op schema ligt om zijn eigen verduurzamingsdoelen te halen.
In totaal stak ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, 55,5 miljard euro in projecten of bedrijven die bijdragen aan de ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Dat zijn doelstellingen die zijn gericht op bijvoorbeeld bestrijding van armoede of de beschikbaarheid van schoon drinkwater. ABP wil volgend jaar voor minstens 58 miljard euro aan beleggingen in dergelijke projecten hebben. De beleggingen in duurzame energie stegen vorig jaar met 960 miljoen euro naar 4,9 miljard dollar.

Tabak en wapens

Tegelijkertijd werden tabaksproducenten en producenten van kernwapens in de ban gedaan. Dat laatste betekende onder meer het einde van beleggingen in Airbus en Boeing. ABP stapte in totaal uit circa 150 beursgenoteerde bedrijven die niet meer aan de duurzaamheidscriteria van het fonds voldoen. Dat leverde 4 miljard euro op.

Kritisch

Milieugroepen, waaronder Greenpeace en FossielvrijNL, zijn kritisch over het duurzaamheidsgehalte van de beleggingsportefeuille. Zo investeerde ABP vorig jaar nog 10 miljard euro in de fossiele energie, stellen ze. Ze wijzen onder meer op de belangen die het fonds nog heeft in de Russische gas- en olieconcerns Gazprom en Rosneft, die aanzienlijk zouden zijn uitgebreid. “Dit zijn de grootste bedrijven die boren naar olie en gas in het kwetsbare noordpoolgebied. Zo draagt ABP met ons pensioengeld bij aan het ontsporen van de klimaatcrisis en vernieling van de kwetsbare noordpool”, reageren ze.
Bron: ANP

Meer over:

duurzaam, abp
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.