Vroege Vogels

Aarde warmt sneller op door meer methaan-bubbels

  •  
22-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
overstroming hoog water klimaatverandering

© Bron Pixabay

Door klimaatverandering en de stijgende temperatuur worden er over de hele wereld steeds meer zogenoemde methaanbubbels gevormd. Het vrijkomen van dit sterke broeikasgas zorgt voor een verdere verhoging van de temperatuur. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel. Dit blijkt uit internationaal onderzoek onder leiding van de Radboud Universiteit.

Bellen methaangas

Voor het eerst is er zo'n sterk verband aangetoond tussen temperatuur en de uitstoot van methaanbubbels. De wetenschappers onderzochten ondiepe meren, plassen, rivieren en draslanden over de hele wereld. In deze wateren ontwikkelen de bellen gas zich het meest, waarna ze opborrelen en via het wateroppervlak in de atmosfeer terecht komen.
De methaanbubbel-productie bootsten de onderzoekers na in 'minimeren' van 1000 liter in het laboratorium. Doordat de omstandigheden in het lab volkomen controleerbaar zijn, hebben de onderzoekers andere oorzaken dan de temperatuurstijging kunnen uitsluiten. Een temperatuurstijging van vier graden Celsius leidde tot een 50% hogere uitstoot van methaanbubbels.De biologen voorspellen dat een temperatuurstijging van 1 graad Celsius leidt tot 6-20 procent hogere uitstoot van methaanbellen, wat weer leidt tot extra broeikasgassen en dus een extra temperatuursverhoging.

Oplossing?

"In rijke bodems die vol zitten met voedingsstoffen wordt meer methaan gevormd dan in schralere bodems. Een mogelijke manier om methaanbubbels te verminderen is dus door te zorgen voor schralere bodems. Dat betekent minder meststoffen gebruiken", stellen de onderzoekers.
Volgens de Radboud Universiteit is de wereldwijde stijgende temperatuur lastig terug te draaien. "Maar het kan nog steeds. Bij iedere ton broeikasgas die we uitstoten, doet de natuur er eigenlijk nog een schepje bovenop in de vorm van bijvoorbeeld methaanbubbels. Maar andersom werkt het gelukkig ook zo. Als we minder broeikasgas uitstoten en de temperatuur dus daalt, krijgen we van de natuur een extra bonus in de vorm van minder methaanbubbels. Die bonus van de natuur moet onze motivatie zijn de uitstoot van broeikasgas steeds verder terug te dringen", zegt Sarian Kosten, bioloog bij de universiteit in Nijmegen.
Bron: Radboud Universiteit
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Knarfd
Knarfd29 apr. 2023 - 10:50

Natura 2000 gebied engberts dijkvenen wordt onder watergezet om veen te kweken door verrotting tevens lopen er voor de begrazing koeien vrij rond creeren we dan geen methaan fabriek ?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.