Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

"Aarde warmt op door winderige schapen en koeien"

  •  
10-01-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
438 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Twintig tot dertig procent van de opwarming van de aarde is te wijten aan het door vee geproduceerde methaan. Koeien en schapen produceren via hun mond en achterste grote hoeveelheden methaan, met kooldioxide het belangrijkste gas dat bijdraagt aan de versterking van het broeikaseffect.
Dat stelt John Houghton, lid van het VN-comité dat zich met klimaatverandering bezighoudt. Het fokken van minder winderige schapen en koeien kan een belangrijke bijdrage leveren aan de strijd tegen de opwarming van de aarde. Houghton zegt dat proeven in Nieuw Zeeland hebben aangetoond dat via genetische manipulatie schapen gefokt kunnen worden die veel minder methaan uitstoten. Het gas wordt geproduceerd in de maag van herkauwers.
Ook aanpassingen aan het grasland kunnen leiden tot een vermindering van hun methaanproductie. De gemiddelde koe produceert per jaar 90 kilo methaan, wat vergelijkbaar is met 120 liter benzine. Volgens een recente studie van de landbouworganisatie van de VN (FAO) zorgt het door vee geproduceerde methaan voor meer schade aan het klimaat dan de uitstoot van CO2 door auto’s.
Bron:www.klimaatnieuws.nl

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.