Vroege Vogels

Aardbeving bij Eleveld ten zuidoosten van Assen

  •  
12-01-2006
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
150 keer bekeken
  •  
Fallback image for card

Op 11 januari 2006 's nachts om 00:41 NL tijd heeft zich een duidelijk voelbare aardbeving voorgedaan bij de plaats Eleveld, enkele kilometers ten zuidoosten van Assen. De schok had een kracht van 2,6 op de schaal van Richter.

Kaart van het gebied rond Assen. De aardbeving van 11 januari is met de pijl aangegeven. Het gasveld Eleveld is het roze gebied ten zuidoosten van Assen.
Kleine aardbevingen zijn niet ongewoon voor dit gebied. Ze worden veroorzaakt door de winning van aardgas uit het gasveld Eleveld. In totaal zijn hier sinds 1986 een twintigtal schokken geregistreerd variërend in magnitude van 0,6 tot 2,8.

De eerste bevingen in dit gebied hebben een belangrijke rol gespeeld in een multidisciplinaire studie naar de oorzaak van de bevingen, die in 1993 afgerond is. De conclusie was dat gaswinning de oorzaak is en dat de aardbevingen lichte schade kunnen veroorzaken. Sinds die tijd zijn in Noord-Nederland meer dan 400 schokken geregistreerd.

Bron: KNMI

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.