Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

AAP roept op tot actie tegen nieuwe Wet Natuur

  •  
08-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Exoot.jpg
Stichting AAP roept iedereen op te reageren op het wetsontwerp Wet Natuur van het ministerie van EL&I. In de nieuwe Wet Natuur worden alleen nog de met acuut uitsterven bedreigde diersoorten beschermd. Alle andere diersoorten raken hun bescherming kwijt, ook kwetsbare soorten. AAP is van oordeel dat nieuwe wetgeving ten aanzien van het beschermen van dieren en/of natuur op een maatschappelijk verantwoord niveau moet zijn. Bovendien zou deze afgestemd moeten zijn op de positie die dieren in de 21e eeuw in onze maatschappij innemen. De stichting heeft dan ook grote bezwaren tegen deze wet en roept haar achterban op om te reageren op de consultatie .
Schadelijk
De nieuwe Wet Natuur verplicht provincies om invasieve exoten (soorten die van oorsprong niet in Nederland thuis horen) volledig uit te roeien. Hierbij wordt er gemakshalve vanuit gegaan dat deze dieren altijd en overal schadelijk zijn en wordt er niet nagedacht over het welzijn van de dieren. Ook verwilderde huisdiersoorten worden vogelvrij verklaard. Daarbij maakt het niet uit of het om een ontsnapte huiskat of een verwilderde exoot gaat. Ook deze dieren mogen zomaar afgeknald worden.
Waarde van dieren
Volgens de nieuwe wet moet in de toekomst, als economische belangen en het belang van het dier botsen, een afweging gemaakt worden. Het belang van dieren wordt in de praktijk volledig ondergeschikt gemaakt aan allerlei economische belangen, hoe groot of klein ook. Daarnaast wordt in de nieuwe Wet Natuur nergens de intrinsieke waarde van dieren erkend. Er is dan ook nauwelijks sprake van terughoudendheid ten aanzien van het verstoren of doden van dieren.
Ziekten
De stichting vindt het onbegrijpelijk dat juist de handel in exotische dieren buiten schot blijft in de nieuwe Wet Natuur. "Er worden dagelijks duizenden exoten ons land ingevoerd, met alle risico´s van dien. Doordat er nauwelijks zicht is op de handel en deze onvoldoende wordt ingeperkt, is het risico op zoönosen -door dieren op mensen overdraagbare ziekten- groter dan noodzakelijk. Zeker bij uit het wild gevangen dieren weet je niet wat je onbedoeld in huis haalt, dus AAP pleit ervoor deze dieren met rust te laten en hen in het wild te laten leven. En dan hebben we het nog niet eens over het gigantische leed dat deze dieren wordt aangedaan als ze worden losgerukt uit hun natuurlijke omgeving, weg van hun familie en soortgenoten, om hun verdere leven meestal in eenzaamheid in een hok of kooi in een huiskamer of kelder te moeten doorbrengen.", aldus AAP in een persbericht.
Protesteer mee!
Stichting AAP zal uiteraard krachtig protesteren tegen implementatie van deze wet en roept ook haar achterban op om te reageren op de consultatie op www.internetconsultatie.nl/wetnatuur. Dit kan tot vrijdag 18 november 2011. AAP biedt hulp bij het beantwoorden van de vragen via haar website www.aap.nl.
Bron: Stichting AAP
Foto: Ingeborg-foto's
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.