Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Aap met appel heeft hoge marktwaarde

  •  
03-07-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
groene_meerkat.jpg
Apen hebben een economisch systeem dat goed werkt. Zij gehoorzamen feilloos aan de wet van vraag en aanbod. Dat ontdekte hoogleraar Economie Eric van Damme van de Universiteit van Tilburg. Deze week publiceerde hij samen met twee Franse onderzoekers een artikel hierover in het wetenschappelijke tijdschrift Pnas.
De onderzoekers onderwierpen een groep van Zuid-Afrikaanse groene meerkatten aan een experiment met appels. Als één aap de macht had om appels uit te delen, werd deze volop beloond met vlooibeurten van de andere apen. Zodra echter een andere aap ook toegang had gekregen tot de voorraad met appels en deze aan zijn clan uitdeelde, daalde de marktwaarde van de eerste aap met de helft: hij moest de vlooibeurten delen met zijn collega-appeluitdeler.
De meerkatten die toegang kregen tot de voedselbak met appels, kregen ook nog eens het voorrecht dat zij zelf minder hoefden te vlooien. Op deze manier werden ze dus betaald voor hun diensten als voedselverstrekkers. De apen leven volgens de biologische markttheorie, concludeerden de onderzoekers.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.