Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Aantal vlindersoorten daalt weer in Nederland

  •  
30-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kleine_heivlinder_-_Kars_Veling.jpg

© Kleine heivlinder- Fotograaf Kars Veling

Het gaat nog altijd ‘niet best' met de vlinders in Nederland. Dat constateert de Vlinderstichting in haar jaarverslag. De helft van de 47 soorten waarvan de stichting trends in kaart heeft gebracht, gaat achteruit. Sinds 1992 is het totale aantal vlinders met zo'n 40 procent gedaald, blijkt uit tellingen van de Vlinderstichting.
Vrijwilligers houden op honderden vaste routes in het land wekelijks de vlinderstand bij. Uit hun waarnemingen blijkt dat 2017 een jaar van extremen was: goed voor sommige soorten, dramatisch voor andere. Een van de probleemgevallen is de heivlinder, die volgens de onderzoekers minder voorkomt doordat heidegebieden dichtgroeien als gevolg van te hoge concentraties stikstof. Ook zijn leefgebied is versnipperd.
Met elf soorten gaat het juist goed. En de meest geziene soort, het bruin zandoogje, is 'uiterst stabiel'. Het heideblauwtje staat op de tweede plaats. Witjes waren er juist opvallend weinig.
De onderzoekers hebben hun gegevens gepubliceerd op de website Nature Today .
Bron: ANP

Meer over:

vlindersoorten
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.