Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Aantal soorten morieljes groeit

  •  
23-05-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
189 keer bekeken
  •  
morielje_01.jpg
Morieljes zijn internationaal een geliefde eetbare paddenstoel. Toch zijn er grote verschillen in kwaliteit. Uit DNA-onderzoeken blijkt nu dat er veel meer soorten zijn die zonder DNA-onderzoek niet of moeilijk herkenbaar zijn. Dit is wellicht een verklaring voor de grote kwaliteitsverschillen.

Eetbaar

Morieljes zijn naast de cantharellen zo ongeveer de meest geliefde eetbare paddenstoel. Uit Nederland zijn van het geslacht Morchella 4 soorten bekend. De Gewone morielje (Morchella esculenta), de Kegelmorielje (Morchella elata), de Kapjesmorielje (Morchella semilibera) en de Tuinmorielje (Morchella vaporaria). Alle soorten staan op de Rode Lijst als kwetsbaar tot zeer zeldzaam.

Verschillen in smaak

De morieljes die hier gedroogd in de winkel te koop liggen, komen uit verschillende landen van Europa en daarbuiten. Al langer is in culinaire kringen bekend dat de smaak en kwaliteit van morieljes behoorlijk kunnen verschillen. Vaak wordt dit toegeschreven aan de wijze van drogen. In veel van de landen waaruit morieljes geïmporteerd zijn, worden deze vaak gedroogd boven een open vuur dat gestookt kan worden met hout, in arme landen gebeurt dat vaak met mest. Uit de Verenigde Staten zijn lichte vergiftigingsverschijnselen bekend van mensen die morieljes aten. Nu zijn er altijd mensen die allergisch kunnen reageren op het eten van paddenstoelen, maar waarschijnlijk zijn ook verschillen tussen beschreven en nog onbeschreven soorten hier in het spel.
Meer soorten
Intussen zijn er wereldwijd zo'n 50 soorten morieljes bekend. Uit recente genetische onderzoeken blijkt dat er veel meer soorten morieljes bestaan dan in het veld te herkennen zijn. Zowel in Turkije als in Noord-Amerika blijken meer soorten te bestaan dan voorheen bekend was en deze soorten komen vaak slechts in een beperkt gebied voor. In Noord-Amerika heeft dit recent geleid tot het benoemen van maar liefst 14 nieuwe soorten. Slechts twee van deze in Noord-Amerika voorkomende soorten blijken ook in Europa te vinden. Wellicht dat deze uitkomsten de verschillen in smaken en kwaliteit verklaren. Gezien de opmerkelijke uitkomst van deze onderzoeken is het goed mogelijk dat zich ook in Europa nog meerdere soorten schuilhouden.
Foto: Menno Boomsluiter
Bron: Natuurbericht.nl

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor