Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Aantal roofvogels als huisdier neemt schrikbarend toe

  •  
08-08-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
843 keer bekeken
  •  
roofvogelshow_woestijnbuize.jpg
Het aantal roofvogels en uilen dat als huisdier wordt gehouden neemt schrikbarend toe, blijkt uit onderzoek van Vogelbescherming Nederland. Als gevolg daarvan ontsnappen ook steeds meer roofvogels en uilen, wat tot faunavervalsing kan leiden. Zo werden er dit jaar al 17 ontsnapte oehoes aangetroffen, bijna evenveel als er in het wild leven. Dit is zojuist bekend gemaakt in het radioprogramma Vroege Vogels van de VARA.
Uit het onderzoek door bureau Ulucus blijkt dat er een forse toename is van het bezit, aanbod van en demonstraties met roofvogels en uilen. Het aantal EG-certificaten, waarmee vogels verhandeld mogen worden, nam toe met de factor 10. Met name de kerkuil, steenuil, oehoe en slechtvalk zijn populair. De prijzen voor een roofvogel of uil variëren van enkele tientallen euro’s voor de kerkuil tot vele duizenden euro’s voor arenden. In Nederland is iedereen vrij om roofvogels en uilen te houden en om er demonstraties mee te geven, mits de vogels in gevangenschap zijn gekweekt.
Uit het onderzoek blijkt ook dat vogels regelmatig ontsnappen. Zo zijn er in het eerste half jaar van 2010 al 62 keer ontsnapte oehoes waargenomen, evenveel als in de tien jaar daarvoor. Een aantal van de ontsnapte vogels wordt niet meer gevangen en weet zich staande te houden in de vrije natuur. Ook worden vogels, met name kerkuilen, vrij gelaten vanuit het naïeve idee daarmee de soort te willen helpen. Het grootste risico hiervan is faunavervalsing.
Roofvogels- en uilenshows worden vandaag de dag door heel het land gegeven. Vogelbescherming  vindt dat deze shows alleen gegeven mogen worden door erkende valkeniers, die tevens een aanvullende opleiding op het gebied van educatie gevolgd hebben. Hierbij moet ook voldoende aandacht zijn voor de bescherming van de soortgenoten in het wild. Ook vindt Vogelbescherming dat roofvogels en uilen moeten worden opgenomen op een negatieflijst voor huisdieren, zodat bezit door particulieren in de toekomst niet vanzelfsprekend meer mogelijk is.
Vogelbescherming is het onderzoek gestart na berichten uit het veld dat er aanwijzingen waren dat het houden van roofvogels en uilen voor demonstraties en shows door particulieren is toegenomen. De Werkgroep Roofvogels Nederland, Stichting Kerkuilenwerkgroep Nederland, Werkgroep Slechtvalk Nederland, Oehoewerkgroep Nederland en de Steenuilenwerkgroep Nederland (STONE) hebben het onderzoek mede mogelijk gemaakt.
Bron: De Vogelbescherming
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.